10 fraze care ar trebui să spună persoana în depresie - psiholog clinician, psihoterapeut

Omul în depresie sau stare de depresie prelungită ne cere să tratament special și un mod special de a comunica. Forma în care ne întoarcem la suferința, joacă un rol crucial aici. Pentru a face față cu starea lor de multe ori nu poate fi singur, și, dacă doriți cu adevărat și sunt dispuși să ajute pe cei dragi - folosesc un indiciu, nu este atât de dificil!10 fraze care ar trebui să spună persoana în depresie - psiholog clinician, psihoterapeut

1. Poate că există ceva ce pot ameliora starea dumneavoastră?

Arată ceva - nu același lucru, spun doar. Cuvintele - nu este ceva care poate ajuta o persoană deprimat. Ca regulă generală, orice propunere, care vine ca un „colac de salvare“ este cel mai similar cu „lovitura magică“. mere ecologice? Yoga? Toate acestea sunt percepute cam la fel: „Faci ceva teribil în viață, și e vina ta.“

Acesta va fi mult mai confortabil să aud de la un iubit sau un prieten, atunci când sinele este imposibil de a trăi în mod activ, astfel încât, de exemplu, oferă pentru a ajuta la curățarea casei, sau o invitație la un restaurant confortabil (numele specific, data) pentru masa de prânz sau cină. Poate că este similar cu comportamentul copilului egocentric răsfățat, dar nu vă fie teamă să-și dorească pentru astfel de propuneri celor care se luptă cu hormoni tristețe. De ce nu ajuta o persoană în această luptă dificilă?

2. Cum crezi că te poate ajuta să simți un pic mai bine?

În multe feluri adulți sunt ca niște copii mici; Dacă spui copilului dumneavoastră că este mai bine să se oprească absorbind Skittles bomboane, deoarece sari de la cosuri urât pe obraji, este puțin probabil să-l țină de la a fi capabil să se înghesuie în gură încă o jumătate de duzină. Această întrebare formulare îl lasă pe om libertatea de autodeterminare. Dacă te întorci la „ajutor interior“ sa, care, de fapt, știe întotdeauna ce e mai bine.3. Pot să fac ceva pentru tine?

Din nou, la fel ca în primul paragraf, comunicare eficientă - nu este ușor de spus, dar pentru a face. Chiar dacă omul plângând în răspunsul la întrebarea ta, pur și simplu clătină din cap, vă asigur: El va auzi oferta, și este ea însăși a devenit deja un suport.

4. Pot să vă o plimbare pe undeva?

Puțini oameni știu că oamenii care suferă de depresie - drivere proaste. De fapt, ele sunt drivere foarte proaste. Personalul medical poate confirma faptul că stilul de conducere poate servi ca un bun diagnostic al tulburărilor de dispoziție. Deci, probabil, ajutorul tau poate fi important nu numai pentru suprimarea unei persoane dragi, dar și pentru alte persoane pe drum.

5. Ce ați găsit mai mult sprijin?

Există o mare diferență între expresiile „De ce nu se aplică grup de psihoterapie pentru depresie?“ Și „Ai nevoie de sprijin. Hai să aflăm ce ar putea fi ". Nu lăsați întrebările dvs. suna ca o acuzație de lene.

6. Nu simți întotdeauna așa.

Aceasta este expresia perfectă pe care aș dori să aud de cincizeci de ori pe zi, atunci când am fost gata să iasă din această lume pentru totdeauna. Aceste cuvinte nu sunt acuzate, nu se află sub presiune, nu manipulat. Ce fac ei - așa că dă speranța că păstrează o persoană în viață și îl motivează să aștepte până a doua zi.

7. Cum crezi că a contribuit la atac depresia?

Aceasta este o formă foarte ușoară pentru exprimarea gândurilor: „! Căsătoria este destul de distructiv pentru influentele tale, prostule?“ Sau „Să nu credeți că colegii dumneavoastră vrăjitoare prea des într-o stare proastă și te tratează pentru nimic“ Este mai bine ca un om, chiar și prin metoda de " lance „a ajuns la unele concluzii sale. În plus, în viitor, ar priva de o ocazie de a plasa responsabilitatea pentru consecințele negative ale unora dintre acțiunile lor pe tine.

8. În ce moment al zilei cele mai dificile pentru tine?

Aceasta este una dintre cele mai bune întrebări. Cel mai adesea, depresia se resimte mai ales dimineața, la trezire ( „Oh groaza, eu sunt încă în viață“), iar în perioada de aproximativ trei până la patru ore ale zilei, atunci când nivelul de zahăr din sânge organismului scade și crește dramatic nivelul de anxietate. Omul nu este va afunda în detaliile splina lui, ci pur și simplu înseamnă că el va avea nevoie de participare și de sprijin suplimentar.

Este simplu. E cald. Și acest lucru înseamnă că dintr-o dată, acea persoană trebuie să aud de la tine, îmi pasă de tine, accept; Nu pot să înțeleg starea dumneavoastră, dar eu iubesc și vă sprijin.

Acesta este probabil cel mai dificil. Pentru ca noi sunt folosite pentru a umple tăcerea, ea sperie goliciunea aparent. Ti-e frica de goliciune, începem să vorbim despre orice, chiar dacă vremea. Cu toate acestea, este important să fie în măsură să asculte. Ascultarea unui om, să luați ce vă dă, dar pentru un om într-o depresiune este deja o mulțime - da cuiva ceva. Uneori, doar să asculți cu atenție la ceea ce spui, înseamnă mai mult decât înțelegere a conținutului. Pentru că o atenție deplină - un lucru neprețuit care poate face minuni.

spune unui prieten