Căsătoria - l

În diferite cărți ale Bibliei, puteți găsi instrucțiuni despre cum se întâmplă în antichitate B.. În ceea ce se poate deduce din aceste texte, părinții aleg soția sau soțul copiilor lor. * Avraam a trimis pe robul său Eliezer să aducă soția lui Isaac * și Eliezer a cerut părinții Rivka * ei dau în căsătorie pe fiul stăpânului său. În același timp, cere fiul sau fiica consimțământului. Când căsătoria a atras atenția asupra originii familiei. Dorința comună a fost - se căsătorească într-o familie respectabilă, de exemplu, o familie de Cohen *, drepți și talmid-chachamim (om de știință). Familia mirelui a fost interesat de mărimea zestrei, care va da părinții miresei. Uneori, mireasa a fost dat de sclavi de serviciu. * Laban a dat fiecare din sclavul fiicele sale.In ziua nuntii, o procesiune solemnă. Mirele cu prietenii lui sa dus la casa miresei. De acolo, sa întors la casa lui, ceea ce duce mireasa, însoțită de prietenii ei. Mirele era îmbrăcat în haine superbe, împodobite cu flori, iar pe cap poartă coroana „care a făcut la nunta mamei.“ Inutil să adaug că mireasa a fost un aspect foarte elegant - cele mai bune haine și cele mai bune bijuterii.

În celebrare nunta au participat toți sătenii. Muzicieni jucat și dansatori au dansat, și larmă veselă a fost auzit departe. Șapte zile a fost sărbătoare. In tot acest timp încercând să distreze oaspeții tineri cadouri, cântând și dansând. În Cântarea Cântărilor * conține extracte de cântece de nunta.

rezolvarea distractiv groomsmen de mistere, la fel cum descrie * Shimshon (Samson) și prietenii săi.

În epoca Talmudului * Există două proceduri de bază B. „betrothal“ și ceremonia de nuntă reală, sau o „Chupa“.

Prima procedură, angajarea, a fost asociată cu sfințirea, adică, transferul de inele de mireasa mire sau alte lucruri de valoare. Cu toate că din punct de vedere juridic, nu contează ce fel de consacrare a textului pronunțat, dar a fost instalat un singur text.consacrarea textului în Ierusalim, Talmud: „Fii soția mea în conformitate cu legea lui Moise și evreilor.“ Într-o perioadă de mai târziu, a fost adoptat textul menționat în Talmudul babilonian * „Tu consacrați mine cu acest inel în conformitate cu legea lui Moise și Israel.“ Betrothal înainte de părinții mire și mireasă sau patronii lor au fost certificatul de căsătorie. sau Ketubah. Ketubei a fost înregistrată suma de preț mireasa și alte condiții ale contractului de căsătorie. * Betrothal însoțească masa, care a declarat: „O astfel de (nume) este dedicat astăzi“ Perioada general acceptate între logodnei și căsătoriei a fost de douăsprezece luni. Cu toate acestea, în multe cazuri, cu acordul ambelor părți, această perioadă a fost mai lungă. In tot acest timp mirele mireasa a trimis cadouri speciale - „sivlonot“.

Punctul culminant al festivităților a fost o nunta. Ei au sărbătorit sărbătoare și distracție, procesiuni pline de culoare și muzică. Festivitățile de nuntă a durat șapte zile. Mireasa a purtat cele mai bune decoratiuni, și un cap acoperit, pentru că o femeie căsătorită este interzis să apară pe bărbați cu capul gol.

Ceremonia de B. include: 1) pregătirea Ketubah semnarea acestuia și trimiterea miresei; 2) Hupa, adică intrarea miresei la casa mirelui, în cazul în care acestea ar fi singur într-o cameră separată (Hupa ca un baldachin apărut mai târziu); 3) binecuvântarea de mire și mireasă șapte binecuvântări.

Desigur, întreaga familie a făcut tot posibilul pentru a face evenimentul caracter special, solemn. Mirii au fost încununate cu coroane, iar mireasa a fost introdusă într-o lectică.

Cei mai distinși invitați au dansat în fața miresei și au lăudat-o „mireasa frumoasă și plăcută.“ Se spune despre una dintre cele mai mari Amora'im * că a dansat cu mireasa pe umeri. Și spune despre un rege Agripa, că, trecând printr-o procesiune de nunta, el a dat drumul, ca nu cumva poporul sa dus după el. L-am întrebat: „De ce ai făcut asta?“ Împăratul a răspuns: „Am pus pe creștet în fiecare zi, și ea va purta coroana de doar o oră.“ Și au zis Hazan *: mire ca un rege. cadou de nunta sunt considerate datorii.

În timpul nostru, obiceiul unora sa schimbat. Logodnele și căsătorie au loc simultan sub chuppah (bolta de nunta). După Ketubei logodnei citit, și apoi a efectuat ritul B. Sâmbătă, înainte de chuppah mirele merge la Tora *, si improscat cu nuci, migdale și stafide.

In ziua nuntii mireasa si mirele rapid (acest obicei nu a fost acceptat în cele mai multe comunități sfardskih), ca în ziua în care acestea sunt iertate toate păcatele. Sub chuppah recita binecuvântarea peste două pahare de vin. Unul - pentru angajamentul, iar al doilea - pentru binecuvântarea nunta. După binecuvântarea de nunta a mirelui sparge un pahar în comemorarea distrugerii Templului.

Enciclopedia evreiască. - Editura "Massada" Ierusalim - Tel Aviv. Shlomo Zalman Ariel. 1983.