Compoziția și structura atmosferei

Compoziția atmosferei. Pământul nostru este învăluită într-un iad-aer coca, care se numește atmosfera. Acesta constă dintr-un amestec de gaze: azot - 78% (în volum), oxigen - 21%, argon, heliu, kripton, neon si dioxid de carbon - 1%. relație-set Procent de gaze în straturile inferioare ale atmosferei continuu. Unele măsurabile, pentru observate în conținutul de dioxid de carbon. Peste Arctica și Antarctica, precum și asupra apelor oceanelor este mai mică decât peste zonele dens populate ale continentelor.Valoarea extrem de mare de oxigen în viața pro-cesiunii de pe Pământ. Cu se face respirația. Respira toate organismele. Respirația și persoana care utilizează cel puțin 13 metri cubi. m aer pe zi. Oxigenul inclus în compoziția de proteine, grăsimi și carbohidrați. Prin oxidarea organismelor obține energia necesară pentru procesele de viață. Principalul furnizor de oxigen sunt plante.

Azotul joacă un rol în atmosfera de oxigen diluant. Se reglează viteza de oxidare, procesul proceselor biologice.

Nevoia de plante și dioxid de carbon, pe care le care absorb dizolvate. Dioxidul de carbon este ușor solubil în apă. Mai mult decât atât, acesta este unul dintre autoritățile de reglementare de căldură în atmosferă.

Prezența apei în atmosferă determină multe fenomene în-observabile în acestea: ceata, ceață, nori, precipitații, Chance et al.

O mulțime de praf emise în atmosferă prin credință vulcanic pierdut-zheny, de pe suprafața de teren, ca rezultat al activității umane.

atmosferă Structura. Din fizică știm că pinch-gaze, astfel încât atmosfera este mai compactă suprafață a Pământului. Odată cu ridicarea în sus a densității sale scade. La o altitudine de 5,5 km, este pe jumătate, la o altitudine de 10-11 km - a patra parte în comparație cu suprafața Pământului. O persoană poate trăi până la tine, celula de 4-5 km.

Studiile atmosferice au arătat că structura sa este stratificat. Stratul inferior al atmosferei se numește troposferă. El la propagarea stranyaetsya la o înălțime de 17 km deasupra ecuatorului și la 8 km peste poli. Acest strat este concentrat aproape 3/4 din întreaga masă a atmosferei, se mișcă în mod continuu aerul atât vertical și hori-zontally în direcția. Troposferă conține aproape toată apa, nu au loc procese meteorologice: nori, ceață, precipitații, furtuni. Temperatura din acest strat este redus cu înălțimea medie de 0,6 ° la 100 m, iar limita superioară atinge - 70 ° C,

Deasupra troposfera este stratosfera, un chenar sus-NJ, care este situat la o altitudine de 50-60 km. Densitatea și presiunea în interiorul acestuia neglijabilă. aer subțire este alcătuit din aceleași gaze ca troposferă, dar substanțial durere ea ozon. Cea mai mare concentrație de ozon observate in celula 15-30 km. Creșterile de temperatură în stratosferă și la marginea sa superioară atinge plus 10-30 ° C. Acest lucru se datorează faptului că ozonul absoarbe o parte din energia solară. Situat de mai sus stratosfera straturi de aer puternic rarefiat.

Valoarea atmosferei în viața planetei noastre este foarte mare. Fără atmosfera planetei ar fi mort. Siguranță-atmosferă nyaet suprafața Pământului prin încălzire și răcire puternică. Datorită atmosferei funcționează comunicații. Acesta a observat, sunt evenimente meteorologice, care este legată de orice activitate umană.

Studiul a atmosferei se efectuează la stațiile meteorologice. Zi și noapte, în orice vreme, meteorologii monitorizează starea stratului inferior al atmosferei. De patru ori pe zi, și mai multe stații de măsurat pe oră tempera-rotund, presiunea, umiditatea, punctul nebulozitate, la bord și a vitezei vântului, precipitații, fenomen electric și acustic în atmosferă. stații meteorologice sunt construite peste tot: pe continentul Antarctica nelocuită și în pădurile tropicale umede, munți înalți și întinderi de tundra. Conduita observații și în oceane, pe nave meteo construite special.Deoarece anii '30 ai acestui secol a început să facă observații în atmosfera de mare-Bo Lee. Oțeluri lansa sonde radio, care se ridica la o inaltime de 20-30 de km prin utilizarea stațiilor de emisie radio pentru a trimite informații despre temperatura pământului, presiunea, umiditatea și viteza vântului.

Acum, utilizate pe scară largă rachete meteorologice și sput-poreclele care au setările pentru fotografierea suprafața pământului și nor.

Distribuția de căldură de pe suprafața. Soarele este principala sursă Xia de căldură și lumină în lume. Această minge mare de gaz cu o temperatură la suprafața de aproximativ 6000 ° C, cantitatea mare radiație chaet de energie, care se numește radiația solară clorhidric. Se încălzește planeta noastră, având ca rezultat forme de aer mișcare tensiune un ciclu de apă, creează condițiile pentru viața plantelor și animalelor.

Trecând prin atmosfera, o parte din radiația solară este absorbită într-o porțiune de împrăștiate și reflectate. În acest flux de radiații solare care vine la suprafața Pământului, slăbit treptat.

Radiația solară ajunge la suprafața Pământului directe și difuze. radiație directă este razele para-notok-paralela care provin direct de pe discul de soare. radiații Ras-semanate vine de peste tot cerul. Se crede că fluxul de căldură de la soare la pământ echivalentul a incinerării 1 hectar de aproape 143 de mii. T cărbune.

Razele soarelui care trec prin atmosferă, acesta este încălzit suficient. Încălzirea atmosferei are loc pe suprafața Pământului, Koto-paradis, absoarbe energia solară, o transformă în căldură. particulele de aer care intră în contact cu o suprafață încălzită, căldură semi-chayut și transporta în atmosferă. De la căldură straturile inferioare ale atmosferei. Evident, cu cât suprafața Pământului primește radiația solară, cu atât mai mult se incalzeste, cu atât mai mult este încălzit pe calea aerului.

Temperatura aerului este măsurată prin termometre (mercur și alcool). termometre cu alcool sunt utilizate atunci când aerul care temperatura este sub - 38 ° C. La stațiile meteorologice termometre sunt plasate într-un stand special construite din separate, distanțate la un anumit unghi plăci (jaluzele), între care aerul poate circula liber. Razele directe mye soarelui nu ajunge la termometre, astfel temperatura aerului măsurată la umbră. standul Sheer situat la o înălțime de 2 m de suprafața pământului.

Numeroase observații ale temperaturii aerului încă-Zali că temperatura maximă observată la Tripoli (Africa) (+ 58 ° C), cel mai mic - stația de Est în AN-tarktide (-87,4 ° C).

Primirea de căldură, temperatura aerului și distribuția solare depinde de latitudinea. Regiunea tropicală primește mai multă căldură de la soare decât compania Shih temperată și polară. Cea mai mare parte căldura este produsă regiunile ecuatoriale.

Al doilea factor important - distribuția terenurilor și a apei. Capacitatea termică a corpului - Apă. Capacitatea de încălzire a apei este de două ori căldura specifică a rocilor care formează pământul. Prin urmare, apa considerabilă, dar este încălzită ușor și se răcește încet. Oceanele la tropice este un fel de stocare a căldurii în lume. Land se încălzește rapid și se răcește mai repede. Acesta a observat de-a lungul oceanelor ca buna funcționare a de zi cu zi și du-te-pa temperaturile de pe teren au observat schimbări dramatice.

Efectul ocean și teren este ilustrată sledujushchi date mi: diferența de temperatură (amplitudine), între lunile calde și reci pentru Londra - 14 °, Moscova - 28 °, Sverdlovsk - 33 °, Yakutsk - 62 °.

mare influență asupra distribuției căldurii au un flux mare de parametri. curenții calzi contribuie la tem-peratura, la rece - scăderea. Astfel, apele Nord Oceanul Atlantic în largul coastelor Europei, în cazul în care cald Gulf Stream, nu înghețe, pe malul pădurilor Scandi-navskogo Peninsula cresc, în timp ce la aceleași latitudini pe coasta de nord-american Oceanul Atlantic este înghețat, iar Peninsula Labrador acoperit tundră.

În plus, temperatura depinde de înălțimea mea-o sută deasupra nivelului mării. Pentru fiecare 100 m temperatura medie este coborâtă la 0,6 °. De aceea, de mare munți zăpada se topește nici măcar în timpul verii, crearea de zone mari de ghețari.

Astfel, distribuția temperaturii pe suprafața Pământului depinde de latitudinea locului, distribuirea de pământ și apă, curenții marini, înălțimea deasupra nivelului mării și este îndepărtat de pe mare-suprafață.