Conceptul de performanță mentală și fizică

Conceptul de performanță mentală și fizică. Unul dintre parametrii funcționali ai psihicului este performanța. performanța mentală în fiecare perioadă de timp, reflectă cel mai adecvat starea funcțională a elevilor, capacitățile lor în stăpânirea discipline academice.Performanță schimbări ciclice inerente în timpul zilei, o zi a săptămânii și de sezon. Majoritatea persoanelor care aderă la rutina de zi cu zi, în seara de ore in celulele nervoase din cortexul cerebral creste de frânare mai intensă, și locul de muncă în timpul acestor ore este contraproductiv. Imediat după o noapte de somn plin de performanță mentală și în condiții de igienă fizică a oamenilor la un nivel relativ scăzut.

Odată cu includerea în curriculum, de carieră toți indicatorii de sisteme fiziologice crește, și crește eficiența. Apoi, ajungând optim menținute la un nivel relativ ridicat de mai mult sau mai puțin timp. După aceea, prima picătură într-o mișcare lină, apoi un obiect ascuțit, 3. deteriorarea bruscă Sub influența performanței educaționale și a ocupării forței de muncă a elevilor sunt supuse unor modificari care sunt observate în mod clar în timpul zilei, săptămânii, trimestru al anului școlar. Studenții zilei de școală, de regulă, nu începe imediat cu productivitatea ridicată a muncii academice.

După apel, acestea nu pot doar să se concentreze pe implicat și activ în lecții. 10-20 se extinde, și, uneori, mai mult de 30 de minute înainte de performanță atinge un nivel optim. Această perioadă se caracterizează printr-o performanță treptată creștere vrabatyvaniya cu anumite variații.

Perioada optimă de performanță stabilă are o durată de 1,5-3 ore, timp în care starea funcțională a școlii este caracterizată prin modificări ale funcțiilor corpului, instruirea adecvată a activității, care se realizează. A treia perioadă - perioada de compensare completă, caracterizată prin apariția simptomelor inițiale de oboseală, compensate printr-un efort de voință și motivație pozitivă. În a patra perioadă de compensare vine instabilă, crește oboseala, există fluctuații în voință, și de fluctuațiile productivității activității educaționale.

În a cincea perioadă începe scăderea progresivă a eficienței, care este înainte de sfârșitul de operare poate fi înlocuită cu ei de scurtă durată datorită creșterii mobilizarea rezervelor corporale de impuls finit. La continuarea în continuare a operațiunii în perioada a șasea, există o scădere bruscă a productivității sale. Rezultatul - reducerea eficienței și extincția de lucru dominante 2. A doua zi de școală, cu excepția clasei de student include auto-studiu.

Prezența a doua performanță de ridicare se datorează nu numai la ritmul de zi cu zi, dar, mai ales, atitudini pentru a efectua sarcini de învățare. Dinamica performanțelor mentale în școală ciclul săptămânal se caracterizează prin perioada vrabatyvaniya care începe luni, marți, performanță stabilă în mijlocul miercuri, joi și a scăzut în ultimele zile ale săptămânii.

În unele cazuri, există o urcare ei, care este asociat cu fenomenul de finit la impuls 14. O curbă de performanță tipică poate fi schimbat în cazul în care există un factor de stres neuro-emoțional, urmat de lucru pe diferite zile ale săptămânii. Astfel de factori pot include punerea în aplicare a activităților de control, participarea la competiții, pregătirea pentru activități extrașcolare etc. 7. La începutul anului școlar pe parcursul perioadei observate de 3-3,5 săptămâni vrabatyvaniya, urmată de o creștere treptată a nivelului de eficiență.

Apoi, o perioadă de performanță stabilă. La sfârșitul trimestrului, în cazul în care studenții pregătesc și de a efectua teste, performanța începe să scadă. În timpul performanței pauză este readus la nivelul inițial, iar în cazul în care restul însoțită de utilizarea activă a mijloacelor de cultură fizică și sport - există o creștere a eficienței. Începând cu a doua perioadă de jumătate este, de asemenea, însoțit vrabatyvaniya, a cărui durată este redusă în comparație cu prima jumătate a anului la 1,5-2 săptămâni.

O altă modificare este caracterizată prin nivelul de performanță stabilă. Mai mult decât atât, acest nivel poate fi mai mare decât în ​​trimestrul precedent. La sfârșitul trimestrului există semne de performanță redusă din cauza oboselii care apar. La sfârșitul anului școlar până la sfârșitul ultimului trimestru al scăderii performanței este mai pronunțată decât în ​​prima.Procesul de recuperare este marcat printr-o dezvoltare mai lentă, datorită adâncimii mari de oboseala nu poate fi ignorat 18. În evaluarea sănătății mintale a studenților, în plus față de bazele fiziologice ale caracteristicilor psihologice și a motivației, deoarece acestea sunt strâns legate între ele și a determina nivelul de progres, care pot fi judecate cu privire la gradul de eficiență. Un anumit nivel se poate face cu diferite grade de sisteme fiziologice de stres, care este, costul fiziologic inegal.

Criteriul principal este o măsură a progresului, activități de productivitate. Eficiență scăzută și oboseala în curs de dezvoltare în cursul activității educaționale indică tensiunea care se dezvoltă în organism. Și mai presus de toate - procesele nervoase această supratensiune, sau mobilitatea lor, ceea ce duce la schimbări în activitatea mai mare nervos. Există anumite cerințe de sănătate pentru organizarea procesului de învățământ, a căror respectare conduce la o dezvoltare mai lentă a oboselii și surmenaj.

Criteriul respectării acestor cerințe în timpul lecției este viteza de dezvoltare a oboselii, care este definit de o schimbare a capacității mentale. Oboseala mai rapidă creștere, mai mici capacitatea mentală 28. Astfel, studiul are o mare influență asupra performanței elevilor și a oboselii. Cu toate acestea, acest efect poate fi redus prin utilizarea de mijloace de cultură fizică și sport, în principal, și setarea psihologică pentru a efectua activități de învățare. cursuri regulate de activitate fizică a variat în procesul educațional da organismului o marjă suplimentară de siguranță prin creșterea rezistenței organismului la diverși factori de mediu.

Combinația corpului rastrenirovannosti fizic si imbunatatirea organismului de stres nervos-emoțional duce la erori premature oboseala. Performanța fizică asociată cu o anumită cantitate de activitate musculara care poate fi realizată fără a reduce o funcționare la nivel predeterminat. Cu nivelul insuficient activitate fizică se produce atrofie musculară, atrage după sine în mod inevitabil multe boli.

În legătură cu dezvoltarea temei de cercetare, considerăm că este necesar să se ia în considerare conceptul de oboseală.

Oboseala - starea fiziologică a organismului se manifestă într-o reducere temporară a eficienței sale, ca urmare a lucrărilor. Cauzele principale ale oboselii sunt tulburări în buna funcționare a organelor și sistemelor. Astfel, metabolismul în sistemul neuromuscular periferic, a inhibat activitatea sistemelor enzimatice scade semnalele excitabilitate și conductivitate apar modificări biochimice și biofizice și elemente contractile receptive structura musculare. În CNS, există o scădere de excitabilitate și de atenuare a excitației centrelor nervoase pentru impulsurile proprioceptive puternice.

Sistemul endocrin este observat sau hiperactivitate sub stres emoțional, sau hiperactivitate în munca lunga si debilitante musculare.

Anomaliile în sistemul autonom de respirație și circulația sângelui asociată cu slăbirea contractilitatea aparatului muscular cardiac și muscular al respirației externe. Deteriorând funcția de transport a oxigenului din sânge. Astfel, oboseala este un proces fiziologic complex care începe în părțile superioare ale sistemului nervos si raspandirea altor sisteme ale corpului. Distinge între semne obiective și subiective de oboseală. Oboseala, de obicei precedat de un sentiment de oboseală. Oboseala - semnal de avertizare al dezorganizarea corpului în activitatea principală a cortexului cerebral.

Prin sentimentele asociate cu oboseala, pot include foame, sete, durere, etc. Neatenția la sentimentul de oboseală, care este inerentă în caracteristicile muncii psihice, ceea ce duce la oboseala si tulpina. Oboseala - aceasta este oboseala extrema, situat pe pragul unei patologii. Oboseala poate fi rezultatul de mare stres fizic și mental.

oboseala cauzează adesea stilul de viață nesănătoasă, lipsa de somn, modul greșit al zilei, etc. Pentru a provoca oboseala și metoda de eroare de preparare, lipsa de odihnă. Într-o stare de oboseală cronică, organismul devine mai vulnerabil, reducând rezistența la boli infecțioase, așa că, dacă oboseala adâncit și înlocuit braking guard, atunci putem vorbi despre oboseală. Atunci când distribuția rațională a muncii fizice și mentale pot atinge o productivitate ridicată și performanță menținerea.

Supraantrenarea - este o afecțiune în care, după cum caracteristica de conducere acționează la nivelul SNC, adică nevroză. Persoana astfel devine iritabil, plin de resentimente, deranjat de somn, pofta de mancare, coordonare a mișcării se deteriorează, se modifică presiunea arterială a ritmului cardiac, a crescut. Utilizarea de efort fizic și mental excesivă, nerespectarea zilei, iar mâncarea poate duce la diferite boli. Una dintre laturile cele mai negative ale activității mentale este reducerea activității motorii.

În redusă schimbare activitatea motorie a activității cardiace care are loc sub influența munca grea intelectuală, persistă mai mult decât în ​​activitatea fizică normală. munca intelectuală intensă este însoțită de contracția involuntară și tensiunea mușchilor scheletici, care nu sunt direct legate de punerea în aplicare a muncii mentale. Odată cu creșterea activității musculaturii scheletice este observată în majoritatea oamenilor de activitate a organelor interne, a crescut - respirație îmbunătățită și activitatea cardiacă, creșterea tensiunii arteriale, a inhibat functiile organelor digestive.

Cele mai multe de lucru la o schimbare mentala functiile mentale ale omului - atentie si memorie. Omul obosit se concentrează rău. Durata sarcinii de formare crește oboseala și poate provoca o serie de schimbări nefavorabile în organism. Numeroase studii au arătat că educația fizică și sportul poate oferi o influență extrem de eficient asupra eficienței factorilor și de a crește rezistența la debutul prematură a oboselii.

Pentru o performanță mai bună în timpul zilei de școală ar trebui să fie folosite așa-numitele forme minore de educație fizică - activități fizice, sporturi și minut - adică, executarea exercițiilor fizice în timpul pauzelor între clase. 1.3.