Conceptul planului, harta, profilul

Număr Curs 2. Planuri și hărți

a). Conceptul planului, harta, profil.

Materiale topo care sunt imagini reduse ale suprafeței pământului, împărțit în hărți, planuri și secțiuni.Planul topografic numit imaginea redusă și altele asemenea pe planul (pe o foaie de hârtie), în proiecția ortogonală a terenului și a topografiei de dimensiuni mici, de suprafața pământului, luată ca un plan (dimensiunea de 20x20 mp. km). Uneori, planurile sunt făcute fără imagine de relief. În acest caz, se numește situațională sau contur.

Porțiuni din suprafața pământului sunt reprezentate pe planul fără a ține cont curbura sa, deoarece dimensiunile acestor zone sunt mici.

Semnificative în porțiuni de mărime a suprafeței pământului nu pot fi obținute în mod direct pe un plan, fără distorsiuni semnificative, adică, cu similaritate completă. Astfel de porțiuni de proiectare ortogonal la suprafața elipsoidului pământului și de la ea în orice proiecție cartografică este transferată pe avion. Astfel obținut imaginea în miniatură pe suprafața planului terestru se numește carte.

Astfel, cardul este numit redus, cum ar fi imaginea suprafeței Pământului în planul, construit într-o proiecție hartă.Porțiuni din suprafața pământului sunt reprezentate pe hartă având în vedere curbura sa, datorită dimensiunii mari a acestor regiuni.

Harta desenată în Gauss-Kruger, cu o imagine a situației și numită relieful topografic.

În plus față de hărți și planuri de materiale topografice includ profile.

Profiluri reprezintă teren miniatură secțiune verticală pe suprafața pământului o direcție selectată sau predeterminată. Acestea sunt baza pentru elaborarea unui desen sau model topografic și documentația tehnică necesară în construcția de conducte subterane și de suprafață, drumuri și alte comunicări.

b). Scara hărților și a planurilor

Raportul dintre liniile de pe hartă pentru a planifica sau distanța orizontală care corespunde lungimii liniei m, iar zona este numită w m a m b o hartă sau un plan.

Dacă L - lungimea liniei pe sol, și l - lungimea liniei pe hartă sau plan, scala determinată de raportul M

Scala fracție marcată a cărei numărător - unitate, iar numitorul - un număr care indică de câte ori și elementele rând reduse la planul lor de imagine sau pe hartă, numită o scală numerică. De exemplu, 1: 5000.

Ochiul uman liber se poate vedea în figura din punctul de măsurare la distanță de 20-25 cm și mai mult de 0,1 mm. Prin urmare, lungimea orizontală a segmentului în zona corespunzătoare intervalului de 0,1 mm într-un plan sau o hartă, scara hărții este apelată (planul) sau o precizie extremă.

Pentru comoditate, scara numerică este adesea scrisă sub forma unei dimensiuni pe nume, de exemplu, 1 centimetru la 50 de metri.

O scală numerică poate fi reprezentată într-o scală liniară (Figura 1).

100 50 0 100 200 300