Definiții, tipuri și structura acestuia - studopediya

nu este necesară implementarea cu succes a acestui tip de raționament atât de mult: să cunoască semnele sistemului care sunt necesare și suficiente pentru a distinge obiectul de gânduri similare, și pentru a detecta aceste semne ale unui subiect de test. De exemplu, vrem să aflăm dacă actul jaf se confruntă. Legiuitorul a stabilit că jaful are următoarele caracteristici: furtul de proprietate altuia, este deschis, legată de violență periculoasă pentru viața și sănătatea victimei sau amenințarea unei astfel de violențe. În cazul în care sunt detectate anumite acțiuni astfel de semne, putem spune cu certitudine că acest act este un jaf.De obicei, un set de caracteristici esențiale ale conceptului este revelat cu ajutorul unor tehnici speciale - determinare. De exemplu: jaf - furtul deschis de proprietatea altor persoane, asociate cu violență periculoasă pentru viața și sănătatea victimei sau amenințarea unei astfel de violențe

-dezvăluie esența subiectului de gândire,

-pentru a distinge un obiect de gânduri similare,

-dezvăluie semnificația termenului.

Determinarea conceptului (definiens, partea dreapta a definiției) - concept prin care dezvăluie determinat.Determinarea structurii se vede clar în exemplul anterior, în care conceptul de acte „jaf“, așa cum este definit, și conceptul de „furtul deschis de proprietatea altor persoane, asociate cu violență periculoasă pentru viața și sănătatea victimei sau amenințarea cu violență“ - ca un factor determinant.

Tipuri de definiții.

1. Definiția nominală și adevărat.

atribute ale obiectelor sunt descrise în definiții reale (de exemplu: logica - știința legilor și a formelor de gândire corectă).

2. definiții explicite și implicite.

Explicit definiție - o, recepție clară strictă, care vizează abordarea de bază sarcini cognitive definiție (de exemplu: logica - știința legilor și a formelor de gândire corectă).

definiție implicită (recepție, similar cu definiția) - recepție auxiliară dezvăluie anumite caracteristici ale unui obiect de gândire. Un exemplu de o astfel de metodă poate servi descriere, enum caracteristici externe ale unui obiect, de exemplu, om.

Cel mai important dintre definiția explicită este o definiție în ceea ce privește o indicație dintre cele mai apropiate gen și specie diferențele. Particularitatea acestui tip de definiție este clar din numele propriu-zis: definit conceptul inițial se referă la cea mai apropiată familiei, apoi indicați spre semnele, pe care îl deosebesc de toate celelalte elemente de acest gen. Exemplul de mai sus definiție se referă la sentimentul de acest gen.

O variantă a acestui tip de definiție este o definiție genetică. Acesta specifică o metodă pentru formarea obiectului (de exemplu: un con - în formă de obiect format prin rotirea unui triunghi dreptunghic aproximativ una dintre celelalte două laturi sale).