Gears - studopediya

Viteze asigura transferul cuplului prin angrenarea dinților succesiv. Rotirii corpului, pe care dinții se numesc unelte de pescuit. pereche de viteze minimă roată se numește viteze etsya și mai mare - roți. De fapt, roata este format dintr-un disc cu un butuc izubchatogo coroană (ris.Z.1.).Gears - studopediya

Totul folosit aici și în cele ce urmează, termenii, definițiile și notațiile referitoare la roți dințate, corespund GOST 16530-83 „Gearing“, GOST 16531-83 „unelte cilindrice“ și GOST 19325-73 „Gearing conic“.

Gearing reprezintă cea mai mare pereche cinematic, din moment ce, teoretic, dinți de contact reciproc de-a lungul liniilor sau punct-Cam, și perechea de viteze de viteze minime se numește, și mai mult - roți. Sectorul pinten de viteze demon-curs numit bare cu diametru mare.

Treptele de viteză pot fi clasificate în mai multe moduri, și anume prin amplasarea arbori osii (paralele, intersectându-Misia, coaxial și a traversat axele); privind condițiile de funcționare (aproape Tide - lucru într-o baie de ulei și deschis - alergarea uscat sau lubrifiat periodic); de numărul de etape (cu o singură treaptă, în mai multe etape); în funcție de locație reciprocă a roților (cu dinți externă și internă); pentru a modifica viteza de rotație a valt (scade la creștere); Formularul pe suprafața pe care dinții de tăiere (cilindrice, conice); a vitezei roților circumferențiale (low-Khodnev cu o viteză de 3 m / s); Viteza medie la o viteză de până la 15 m / s, de mare viteză, la o viteză mai mare de 15 m / s); dispunerea dinților mentelor referitoare la formarea roții (elicoidali, spic, de la Cree volineynymi-dințat); Profilul dintelui în formă (evolventă, circular, cicloidă). Cele mai frecvente Profilul dintelui involută propus de Euler în 1760. Acesta are un număr de avan sate-societăți tehnologice și operaționale. Profilul circular dinte propus M.L.Novikovym în 1954. Comparativ cu involută poate crește roata dințată de sarcină.

În plus față de acestea, există transmisie cu unelte flexibile, numit val.

Principalele tipuri de angrenaje (Fig .. Z.2) cu axe paralele: a - pinten, - o elicoidal cilindric in - sevronate g - un mecanism intern; cu intersectând d axe - pinten conic, e - dinții tangențiale conice w - conice cu dinți curbate; cu axe încrucișate: s - hipoide și - cu șurub; la - cremalieră și pinion pinten.

Angrenajul ale căror axe sunt dispuse la un unghi de 90 °, se numește etsya ortogonale.

Gears - studopediya
Avantajul de roți dințate este, în primul rând, că, în aceleași caracteristici acestea sunt mult mai compact-com în comparație cu alte tipuri de unelte. În plus, roțile dințate au o eficiență mai mare (până la 0.99 într-o singură etapă), raportul de transmisie constanță dizolvat magazin, produce o sarcină relativ mică pe axul de sprijin, au o longevitate mai mare și fiabilitate început-vă într-o gamă largă de capacități (până la zeci de mii kilowatt), vitezele de cerc-TION (până la 150 m / s) și raporturi (până la câteva sute).

Dezavantaje de unelte: complexitatea de fabricație unelte de precizie, posibilitatea de apariție a zgomotului și a vibrațiilor atunci când precizia pe termen insuficientă de fabricație și asamblare, reglementarea incapacitatea arborelui de ieșire fără trepte a vitezei de rotație.

Gears sunt cele mai comune tipuri de transmisii mecanice și sunt utilizate pe scară largă în toate ramurile de inginerie, în special în mașini-unelte, automobile, tractoare, mașini agricole și altele asemenea D..; în instrumentele de măsură, lene industriale-sensul acelor de ceasornic și altele.Proprietățile angrenajelor evolventă. Sau evolventă cercul de scanare numit curba plat care descrie fiecare punct al liniei NN, role fără alunecare pe fix clorhidric circumferință (fig. 3.3). line NN se numește linia generatoare, iar diametrul cercului de db, pe care se rostogolește această linie - viespi novnoy cerc. Deoarece rulare a liniei de generare a cercului de bază fără să alunece are loc, în fiecare moment al punctului lor de tangență este viteza instantanee a centrului și centrul de curbură al evolventă, producând astfel o linie dreaptă în fiecare din poziția sa va Nor Malia la evolventă, adică normală evolventă este întotdeauna etsya tangentă la principala aplicație a cercurilor.

Gears - studopediya


Deoarece metoda de formare a Evola-venti rezultă că această curbă nu poate exista în interiorul circumferinței pivot-novnoy. În cazul în care rolele vat producătoare de linie în direcția pro-opusă, atunci vom obține într-o altă ramură a evolvente - stânga (evolventă, prezentat în figura 3.3 linii groase, mari-tiile ..). Fiecare dinte roată cu angajament evolventă prezintă site-uri Xia evolvents dreapta și stânga (Figura 3.3.); forma dinților din interiorul profilului de bază definit-cerc doresc să creeze instrument unelte de decupare. Două din același nume (dreapta sau stânga) a echidistantă evolventă (echidistante) curbe, adică având aceeași distanță unul de altul prin orice lungime arc egal generală, nici mali între începutul involuează cerc de bază. Este evident că, odată cu creșterea diametrului cercului de bază db raze de curbură ra-evolventă va crește, și în limita db → evolventă trase în linie dreaptă, de aceea, au stinghie

cu profil dinte de angrenare evolventă trebuie sa fie NYM rectilinie. Acesta este motivul pentru care baza pentru proiectarea cilindrice și cai-dințat iCal

Roți de discretizare standard de evolventă contururi inițiale stabilite-VASTE reprezintă conturul dinților cremalieră cu profil rectiliniu (vezi. Fig. 3.11).

Luați în considerare (Fig. 3.4) Schema dinților evolventă angajarea unei perechi de roți care se rotesc în jurul axelor O1 și O2 cu o viteză unghiulară și

Pozitia P este determinată în funcție de angajament pol-me teorema principală angajament, iar totalul NN normal la profilurile dinților punctul de contact - tangenta la cercul de bază 1 și 2, ale căror diametre sunt, respectiv în Corolarul standardul desemnat db1 și db2. Deoarece cercul de bază au un diametru constant, totală normală pol NN și P sunt pentru poziția Niemann în picioare, astfel încât punctul de contact al dinților este deplasat de către linia comună-TION normale, așa-numita angajează. Linia care leagă caracteristica liniară numai angrenajelor evolventă.

unghi # 945; angajament NN între linie și comună TT tangentă la cercurile de pe-numit unghiul ial de angajare; chenie standard-ZNA pentru angrenare evolventă # 945; = 20 °.

În cazul în care aceeași pereche de roți pentru a schimba ușor aw centrul la distanță, lucrurile se vor schimba și unghiul de angajare, dar diametrul maxim al cercurilor vor rămâne neschimbate.

Takim, Gearing evolventă depinde numai de diametrul cercului de bază, în consecință distanței Menenius-centru nu afectează cinematic evolventă punct-Ness angrenare, care este un avantaj foarte important.

La schimbarea centru distanta aw cerc diametrelor d1 și d2, nu se mai atinge reciproc la polul P, adică nu va fi nou pe-ial un cerc, care va trece prin pol P și pro-cesiunii angajarea rola unul pe celălalt fără a aluneca ..; Cu toate acestea diametre cerc și d2 d1, sunt independente de distanța dintre osii, vom fi de acum încolo numit fisiune. Dacă spațiere re-depune mărturie exact egală cu jumătate din diametrul cercului de pas, iar cercurile inițiale coincid cu pas. Astfel, la-Tial cerc - conceptul de unelte și cinematică individuale nu există. Principalii parametri sunt determinate de cercul de viteze pas.

Roata Dinte situat între cercul superior dinte și cercul rădăcină. B1 B2 linie porțiune de cuplare NN (figura 3.4), concluzionăm chenny între cercurile de dinți de noduri se numește it-line angajarea activă. Partea profil dinte la care interacțiunea are loc pereche roata Wie-dinte, numit profilul dintelui activ (Fig. 3.4 profile umbroase active).

Gears - studopediya

Unghiul de rotație din poziția de intrare al transmisiei roții dinte la îmbinare setat la o poziție de retragere din aceasta se numește unghiul de suprapunere și notația
semnificativă (la unghiul de transmisie pinten suprapunere cuprinde un unghi
feței se suprapun (vezi. Figura 3.4)
și unghiul de suprapunere axial). valoros
unghiul Traularea # 966; d (a se vedea figura 3.4.) Egal cu 2 / z sau 360 ° / z (unde z - numărul de dinți ai roții) se face referire la Figura 3.5

pas unghiular. Raportul dintre unghiul de suprapunere roata pasului său unghiular numit suprapunere de transmisie raport și este notată cu e, atunci

Pentru a asigura continuitatea angajamentului necesare pentru îndeplinirea condiției

o altă pereche de dinți va ieși de angajare înainte angajează următoarea pereche. Astfel, în cazul în care <2, период зацепления одной пары зубьев состоит из периода однопарного и периода дву-парного зацепления. Чем больше коэффициент перекрытия, тем меньше период однопарного зацепления.

Fig. 3.5 prezintă cuplarea cu cremaliera, la o circumferință-torus inițială (NO) a cilindrilor de roți fără să alunece de-a lungul liniei inițiale (NP) șină. rack de unghi profilului dintelui și unghiul de angajare, a indicat o, egale între ele.