Intrebare №18 Caracteristicile principale ale I - concepția persoanei și condițiile de formare a acestuia

Prima definiție a conceptului de sine aparține Rogers. Auto-concept este format din idei despre propriile lor caracteristici și abilități ale ideilor individuale cu privire la posibilitățile de interacțiunea cu alte persoane și cu mediul înconjurător, valoare concepte legate de obiecte și acțiuni și idei despre obiectivele sau ideile care pot avea o direcție pozitivă sau negativă. Astfel, este - un model complex structurat care există în conștiința individului ca o figură sau independentă de fundal, incluzând atât sine, și relația în care poate intra, precum și valorile pozitive și negative asociate cu calitatea percepută și relația I - în trecut, prezent și viitor. În a doua definiție, concept de sine este formulată ca existent în mintea sistemului individuale de idei, imagini și estimări referitoare la individul însuși. Acesta include estimări de reprezentare care rezultă din reacțiile individului la sine, precum și idei despre cum arată în ochii altora; pe baza de forma recentă și idee despre modul în care el a vrut să fie și modul în care el ar trebui să se comporte.Concept de sine - un sistem dinamic de reprezentări umane de sine, care include atât realizarea efectivă a calităților lor fizice, intelectuale și alte precum și stima de sine, precum și percepția subiectivă a influența acestei persoane factori externi.

I-Conceptul include componente:

2) emoțională - stima, egoist, auto-dezaprobare, etc;.

3) o evaluare și o puternică voință - dorința de a îmbunătăți stima de sine, câștiga respect și așa mai departe.

1) de sine fizică - schema de propriul său corp;

2) Sunt o adevărată - imagine de sine în timpul prezent;

3) dinamic I - modul în care subiectul va deveni;

ASPECT. Cu societate.

5) Am o existențială - ca evaluarea propriu-zisă, în aspectul vieții și al morții;

6) idealul am ceva, ce subiectul, în opinia sa, ar trebui să fie o, ghidat de norme morale;

7) Sunt fantastic - modul în care subiectul dorit să fie, dacă este posibil.

Încă de la începuturile sale, concept de sine devine principiu activ care acționează în trei aspecte funcționale ale jocul de rol:

1. conceptul de sine ca mijloc de asigurare a coerenței interne - unul urmează întotdeauna calea de coerență internă maximă. Un factor important în recuperarea coerenței interne este ceea ce o persoană crede despre el însuși.

2. conceptul de sine ca o interpretare a experienței. Această caracteristică este conceptul de sine în comportamentul constă în faptul că acesta determină caracterul interpretării individuale a experienței, deoarece la om există o tendință puternică de a construi pe baza propriilor lor idei nu numai despre comportamentul lor, ci și interpretarea experienței.

3. conceptul de sine ca un set de așteptări. Auto-Conceptul definește, de asemenea, așteptările umane, adică, ideea lui de ceea ce ar trebui să se întâmple. Fiecare persoană este caracterizată de unele așteptări, care determină în mare măsură caracterul și acțiunile sale.

1. O credință care poate fi atât împământat și neargumentate (componenta cognitivă a instalației).

2. Atitudinea emoțională la această credință (componenta emoțional-estimat).În ceea ce privește conceptul de sine al acestor trei elemente de instalare sunt specificate după cum urmează:

1. Imaginea I - prezentarea individului însuși.

2. Stima de sine - evaluarea afectivă a performanței, care poate avea diferite grade de intensitate, deoarece caracteristicile specifice ale modului în care pot provoca o emoții mai mult sau mai puțin puternice asociate cu acceptarea sau condamnarea lor.

3. Potențiala răspunsul comportamental, adică acțiunea. care pot fi cauzate de un fel am si stima de sine.

Componentele conceptului de sine. Evidențierea cele trei componente principale ale conceptului de sine, nu ar trebui să uităm că imaginea de sine si stima de sine cedat doar în mod condiționat distincție conceptuală, deoarece acestea sunt indisolubil legate din punct de vedere psihologic. Imaginea și evaluarea lui „I“ predispun la anumite comportamente; deoarece conceptul de sine la nivel mondial, considerăm ca un set de sisteme umane, cu scopul de el însuși. Cu toate acestea, aceste unități pot avea unghiuri sau modalități diferite. De obicei, să aloce cel puțin trei modalități de bază samoustanovok.

1.Realnoe I - setări legate de modul în care oamenii percep abilitatile lor curente, rolul, statutul său actual, adică, cu noțiunile sale de ceea ce este în timpul prezent.

2.Zerkalnoe I - instalare legate de percepția omului de modul în care văd alții. Am oglindă o funcție importantă de auto-corectare a aspirațiilor umane și percepții despre ei înșiși. Acest mecanism de feedback ajută la menținerea I real în limite adecvate și să rămână deschisă la noi experiențe prin intermediul dialogului reciproc cu ceilalți și cu tine însuți.

3.Idealnoe I - stabilirea legate de percepția unui individ de modul în care el ar dori să devină. I ideală este format ca un anumit set de calități și caracteristici, rolurile pe care oamenii ar dori să vadă acasă și că ar dori să le îndeplinească. Iar elementele ideale ale formelor de identitate de sine ale aceleași dimensiuni de bază ca și în structura I real. Imaginea ideală este alcătuită dintr-un număr de idei care să reflecte cele mai înalte aspirații și aspirațiile omului.

4.Konstruktivnoe I (eu sunt în viitor). Este caracteristic lui cu care se confruntă viitor și construirea modelului proiectivă de „I“. Principala diferență între constructiv-I a proiectului din partea I ideală este că acesta este impregnat cu motive eficiente, iar acestea sunt mult mai consistente cu baza „aspire“. I-constructive transforma acele elemente pe care o persoană ia și pune la sine însuși ca realitate realizabile. Cum proprii fiecărui set individual de preferințe menite el însuși. Auto-Conceptul constituie o componentă importantă a conștiinței umane, participă la auto-reglementare a individului, deoarece determină interpretarea experienței și este o sursă de așteptări umane.

Prin urmare, stima de sine scazuta implica respingerea de sine, auto-negare, o atitudine negativă față de personalitatea lor.

Există trei puncte care sunt importante pentru înțelegerea de sine. În primul rând, un rol important în formarea sa (auto) joacă o comparație a imaginii reale „I“, cu imaginea ideală „I“, care este, cu ideea de modul în care oamenii doresc să fie.

Această comparație apare adesea în diverse tehnici psihoterapeutice, gradul ridicat de coincidență a reale „I“, cu idealul este considerat un indicator important al sănătății mintale. În concepția clasică a lui James ideea de actualizare perfectă a „I“ este necesară pentru temelia conceptului de sine, care este definit ca o relație matematică - reale realizări ale individului revendicărilor sale.

În cele din urmă, o altă vedere natura și formarea de sine este faptul că individul evaluează succesul acțiunilor și manifestările lor, prin prisma identității lor. satisfacție experiențe individuale, nu pentru că el a fost pur și simplu face ceva bun, ci pentru că el a ales un caz specific și că face bine - oamenii fac eforturi mari pentru a mai cu succes „se potrivesc“ în structura societății.

Trebuie subliniat faptul că stima de sine, indiferent dacă se află aceasta se bazează pe judecata proprie a individului despre tine sau interpretarea altor hotărâri ale oamenilor, idealuri individuale sau de cultură, dar stabilesc standarde care întotdeauna este subiectivă.

Concept de sine ca un set dinamic de personalitate inerentă fiecărei plante, care vizează însăși identitatea.

După cum se poate observa din această definiție, un concept de sine pozitiv poate fi asimilată cu o atitudine pozitivă față de sine, stima de sine, auto-acceptare, un sentiment de auto-valoare; sinonim cu un concept negativ sunt, în acest caz, o atitudine negativă față de el, respingerea de sine, un sentiment de inferioritate.