Proprietățile reologice ale sângelui - studopediya

Atunci când vorbim despre proprietățile reologice (din Rheos greacă -. În timpul curgerii), sunt având în vedere caracteristicile mecanice și în special a viscozității, care este determinată pentru sânge.Sângele este un complex eterogen (eterogen) fluidelor corpului. Atunci când este centrifugat în stratul de lichid tub format - plasma situată deasupra și un strat de elemente formate - celule sanguine. Plasma este o soluție apoasă de substanțe organice și anorganice. Printre celulele emit rosii celule, trombocite si leucocite. Amplasarea elementelor de formă după centrifugare conduce la concluzia că celulele sanguine au o densitate mai mare decât plasma. Hematiile joacă un rol crucial în schimb de gaz, trombocite - în oprirea sângerarea din vasele sanguine deteriorate, leucocitele - in protejarea organismului de efectele patogenice ale microorganismelor și a compușilor toxici.

1 milimetru cub de sânge conține 4,5 - 5,0 milioane de celule roșii din sânge, trombocite și 200-300 mii 5000-7000 leucocite. Cantitatea relativă a elementelor formate din sânge caracterizează un indicator special - hematocrit: raportul volumului total de celule sanguine la volumul în care se află:

În condiții normale, hematocritul este de 0,45 - 0,5 (45-50%), adică aproximativ jumătate din volumul de celule sanguine și conturi pentru jumătate din partea lichidă - plasmă. Deoarece eritrocit are volum semnificativ mai mare (Ve = 0 90 m 3) decât trombocitului (vm = 6 - 8 m 3) în picioare pe cel mai mare număr printre corpusculi, hematocrit, caracterizează în principal cantitatea relativă de celule roșii din sânge. Amploarea hematocritului poate varia de la 0 dacă nu există celule în plasmă și 1 (100%), atunci când întregul volum ocupat de sanguini.Proprietățile reologice ale sângelui - studopediya

Proprietățile reologice ale sângelui - studopediya

Un grafic de viscozitate față de hematocritului este prezentată în Figura 71. Coeficientul de vâscozitate a sângelui la hematocrit normal (45-50%) variază între h1 - h2 = 4 - 5 lui mPa și crește rapid cu hematocrit crescândă. calculat teoretic viscozitate la H = 100% este k = 12 - 18 mPa lui, adică depășește valoarea normală de 3-4 ori. Deoarece vâscozitatea determină pierderile de energie în fluxul sanguin (energie mecanică, care spune inima), vâscozitatea crește crește în mod drastic consumul de energie a inimii. Diagnosticul de laborator prin utilizarea Viscosimetri capilare determina vascozitate ca unul dintre parametrii reologice.

care neutralizează sarcina electrică. În acest caz, forța descrește și Lianții respingătoare - agregarea eritrocitelor. Eritrocitele au forma de discuri (cm. Ris.72 și, prin urmare, în procesul de agregare ele formează un particule suficient de mari (agregate) care seamănă cu coloane de monede. În cazul în care aceste agregate sunt legate prin legături chimice puternice, ele sunt stabil mecanic. În acest caz, agregarea elementelor formate ale procesului nu numai Aceasta contribuie la creșterea vâscozității sângelui, dar poate forma un suficiente particule mai mari care înfundă vasele de sânge. pentru corpul este o stare foarte periculoasă, mai ales atunci când o astfel de particulă se oprește fluxul sanguin în vasele inima sau creier.