sancțiuni sociale și tipologia lor - studopediya

forme de cenzură - o exprimare publică a dezaprobare, refuzul de a coopera, ruptura relațiilor etc.

Împreună cu suportul negativ și pozitiv în sancțiuni formale și informale, care variază în funcție de instituțiile lor și natura acțiunilor lor se aplică:sancțiunile formale sunt efectuate de instituțiile oficiale care sunt sancționate de societate - agențiile de aplicare a legii, instanțele judecătorești, autoritățile fiscale, sistemul penitenciar.

Informale instituțiile informale utilizate (tovarăși, membri ai familiei, vecini).

Există patru tipuri de sancțiuni: pozitive, negative, formale, informale. Acestea oferă patru tipuri de combinații care pot fi reprezentate ca un pătrat logic.

(F +) autorizare pozitivă formală. Această aprobare publică a organizațiilor oficiale. O astfel de aprobare poate fi exprimată în premii guvernamentale, premii de stat și burse, acordate titlul, șantierele de construcții, acordarea de diplome și admiterea la pozițiile de nivel superior și funcții de onoare (de exemplu: alegerea Președinte al Consiliului).(H +) sancțiuni informale pozitive - aprobarea publice, care provin nu din organizațiile oficiale, pot fi exprimate într-o primă laudă complement prietenos în cronici favorabile și recunoașterea calităților de conducere și expertiză. (Zambeste) (F) -) sancțiunile negative, formale - sancțiunile prevăzute de legi juridice, decrete guvernamentale, instrucțiuni administrative, reglementările și ordinele pot fi exprimate în arest, închisoare, eliberarea, retragerea dreptului de vot, confiscarea bunurilor, amenzi, retrogradarea, excomunicarea de la biserica din pedeapsa cu moartea.

Patru grupuri de sancțiuni ajuta la determinarea comportamentului individual pot fi considerate ca fiind utile pentru grupul:

- Juridic - sistem de sancțiuni pentru acțiunile prevăzute de lege.

- etică - sistem de cenzura, observațiile care decurg din principii morale,

- satiric - ridicol, neglijare, rânjet etc.

sociolog franceză R. Lapierre scoate în evidență trei tipuri de sancțiuni: