Serviciul public în sistemul de putere și control - studopediya

Statul, ca o organizație specială a puterii politice publice, are sarcini și funcțiile sale.

Aceste sarcini și funcții, practic, puse în aplicare prin acțiuni concrete ale structurii de personal, situate în serviciul statului - funcționari publici. Statul devine o realitate și putere în aceste cadre, în contingentul angajaților săi. Sarcinile și funcțiile statului sunt, în punerea în aplicare practică, sarcinile și funcțiile angajaților de stat recrutați.Activitățile umane, asigurarea funcționării sistemului administrației publice, se realizează în cadrul unui serviciu special, procedând care, ei vin cu sistemul în raportul juridic specific. Acest serviciu în România este denumit în mod tradițional ca stat, cu toate că în unele țări dezvoltate este numit „serviciu public“ sau „serviciu public“, ceea ce înseamnă literal - publicul, publicul, serviciul public.

În acest sens restrâns, adoptată în țara noastră, aceasta include numai exercitarea funcțiilor oficiale de către persoanele care dețin funcții în guvern. Astfel, într-un sens funcțional este, practic, un serviciu public se bazează pe activitățile legitime ale personalului organismelor publice de reprezentare, executive și judiciare, constând în punerea în aplicare a guvernului în diferite sfere ale vieții publice, în scopul de a-și îndeplini sarcinile și funcțiile statului.

Pentru a înțelege locul de serviciu public în sistemul de guvernare va utiliza definițiile-cheie ale acestui sistem: statul și puterea.

De stat - este o modalitate de organizare politică care se răspândește în întreaga țară și are o unitate de control specială pentru îndeplinirea funcțiilor sale.

Puterea de stat - un tip special de putere publică, care are un număr de caracteristici: publice, universale, de regulă, legitimitate, prerogativă legislativă, legalitate, de aplicare a legii, utilizarea sistemului de impozitare, divizarea populației pe o bază teritorială.

Formele puterii de stat necesare pentru punerea în aplicare a mecanismului său - aparatul de stat. Este în procesul de funcționare a aparatului de stat în sine este o diviziune a puterii de stat în două componente: politice și administrative. Conceptul de natura duală și separarea puterilor este numită „teoria dihotomie puterii de stat.“

Fondatorii conceptului (A.Viven, Woodrow Wilson) cred că guvernul are două funcții de bază: politică (constă în dezvoltarea țării și tendințele generale în dezvoltarea cadrului juridic comun) și administrativă (constă în aplicarea unor norme juridice concrete situații, punerea în aplicare a gestiune directă). În acest caz, funcțiile administrative trebuie să fie depolitizată, politica stabilește obiectivele generale pentru sfera administrativă, dar nu ar trebui să fie manipulate pentru ea, în caz contrar, eficacitatea managementului este drastic redusă.Este sfera administrativă și legată noțiunea de serviciu public (a se vedea. Figura 1).

Figura 1 - Structura aparatului de stat bazat pe dihotomia puterii de stat

Serviciul de Stat pentru sarcinile lor asigură punerea în aplicare a programelor politice, legi, și anume în cele din urmă - asigură punerea în aplicare a puterii de stat. Caracterul ei de servire în raport cu conducerea politică este asigurată în toate definițiile. În același timp, este divizarea componentei politice și administrative permite să protejeze serviciul public de influența nejustificată a jocurilor politice și schimbări. În cazul în care conducerea politică a serviciului public va înghiți - aceasta ar însemna că punerea în aplicare a legilor, programele vor fi politizate, executate în conformitate cu obiectivele politice, întregul proces administrativ și funcționarii publici vor fi date la latitudinea liderilor politici ai agențiilor de stat. Pe de altă parte, în cazul în care separarea nu este menținută și sfera politică ar fi absorbită de către serviciul public, va fi dezvoltarea politică problematică a țării, și anume, participarea publicului la pregătirea deciziilor semnificative și a legilor.

Oficiul Român public - Biroul stabilit prin Constituție RF, legile federale pentru exercitarea directă a competențelor agențiilor guvernamentale federale.

constituții subektovRumyniyaustanavlivayutsya de birou public (charter), legi ale subiecților din România pentru executarea directă a competențelor organelor de stat ale subiecților din România.

Statutul juridic al înlocuirii lor (denumit și „funcționari“), este reglementat de Constituția română, legile constituționale federale, legile federale și nu se supune legii federale №58-FZ „Cu privire la serviciul public românesc“ și №79-FZ „On serviciul public de stat România. "

Funcționarii nu sunt funcționari publici. ele nu vor fi atribuite rândurile de clasă ale serviciului public (dar sunt atribuite gradelor militare și speciale, ranguri diplomatice, rândurile clasei de servicii de aplicare a legii).

O funcție publică - o unitate juridică a funcțiilor și a competențelor administrative definite divizat, Koto-secară vor fi executate de către cei care iau. Un funcționar își exercită atribuțiile în calitate de reprezentant al guvernului.

Astfel, o funcție publică persoana care deține exercita efectiv puterea de stat în cadrul competențelor care îi sunt încredințate, permițând în același timp un funcționar public, servind la punerea în aplicare a autorității publice sau oficiale.

Atribuțiile funcționarilor în exercitarea competenței oficiale extinde cetățenilor și persoanelor juridice nu sunt subordonate acestora în serviciu. Ei au, de asemenea, dreptul de a desfășura acțiuni legale și, în special, actele administrative.

În tabelul 1, sunt considerate caracteristici distinctive ale deținătorilor funcțiilor publice și al funcționarilor publici.

Conceptul de dihotomia autorităților publice a pus bazele unui serviciu public profesionist în mod permanent și necesitatea trecerii la un astfel de sistem este. În conformitate cu această abordare, caracteristicile generale de serviciu public sunt:

1) înlocuirea anumitor angajați funcțiilor publice prevăzute pentru personalul organismului de stat;

2) executarea atribuțiilor de autoritate publică, atribuțiile specifice la stabilirea remunerației angajaților.

Persoanele care dețin funcții publice și care exercită conducerea politică a persoanelor alese sau numite selectate pentru o anumită perioadă de timp. Functionarii de stat, de asemenea, ar trebui să fie selectate pe baza unui sistem de evaluare a calității profesionale și este în serviciul public pe o bază permanentă, atâta timp cât permite păstrarea competenței și eficienței profesionale.

Caracteristici distinctive ale deținătorilor funcțiilor publice și al funcționarilor publici

Functionarii de stat