Strategia de focalizare - studopediya

Strategia de focalizare (specializare) - o strategie tipic de afaceri, care implică concentrarea pe un segment îngust al pieței sau a unui anumit grup de clienți, precum și specializare într-o anumită parte a produsului și / sau aria geografică. Aici, obiectivul principal este de a satisface cerințele segmentului selectat cu o mai mare eficiență în comparație cu concurenții care deservesc segmentul de piață mai largă.Strategia de focalizare sau de specializare, implică selectarea o scară limitată în activitatea economică, cu cercul clar definit de utilizatori.

Este radical diferit de strategiile anterioare, ca fiind bazată pe alegerea unui domeniu îngust al concurenței în cadrul industriei (nișă de piață).

Această strategie presupune menținerea unui segment relativ îngust de consumatori cu nevoi speciale, în comparație cu media.

Cerințe preliminare ale acestei strategii sunt enumerate mai jos:

- resurse relativ scăzute ale organizației, în colaborare cu competență specială, profesionalism în abordarea nevoilor specifice (acesta din urmă este considerată ca o modalitate de câștiguri avantaj competitiv);

- prezența unui grup suficient de mare de consumatori și nevoia de produse cu caracteristici distinctive;

- natura și amploarea activităților nu atrag atenția companiilor mari din cauza de mare „supărătoare“, complexitatea de management.

Atunci când este posibil, concentrandu-se ca concurența asupra costurilor și pe baza calității unice, valoarea bunurilor adăugate în interior sunt săraci.

nișă de piață poate fi definită în ceea ce privește unicitatea geografică, cerințe speciale de utilizare a produsului sau a caracteristicilor sale speciale, care sunt importante pentru participanții nisa.

Motivul pentru alegerea unei astfel de strategii - absența sau lipsa de resurse, consolidarea în zona sau de la intrarea pe piață barierele. Prin urmare, strategia de focalizare este inerent, de regulă, întreprinderile mici.

Companiile care aderă la strategia de introducere a inovațiilor. Ei nu asociază ei înșiși au nevoie pentru a reduce costurile de producție, pentru a diferenția sau de a dezvolta un anumit segment al pieței, și să se concentreze eforturile pe găsirea unui mod fundamental tehnologii noi, eficiente, proiectarea necesară, dar până atunci tipuri necunoscute de produse, metode de organizare a producției, tehnici de promovare a vânzărilor, etc. .

Astfel, accentul implică furnizarea de bunuri și servicii ale segmentului țintă de consumatori sau de o piață de nișă.

Ca exemple de focalizare poate fi numit biciclete de munte de producție, zboruri pe distanțe scurte (50 mile), de livrare a coletelor noapte, ieftine, cu un minim de facilități, dar hotelul este situat ideal pentru iubitorii de turism sportiv.

O strategie de succes de focalizare vă permite să atingă o cotă de piață în segmentul țintă, dar întotdeauna conduce la o cotă mică de piață în ansamblu. Această strategie - este opțiunea preferată a firmelor de resurse limitate.

Strategia de focalizare ia forma unei strategii concentrat de costuri reduse. există cerințe ale segmentului cumpărătorilor în raport cu prețul de bunuri sunt diferite de restul cerințelor de piață, sau strategia de diferențiere axată, în cazul în care segmentul țintă necesită caracteristici unice de produs.

Toate variantele strategiei de focalizare ar trebui să se bazeze pe diferența dintre segmentul țintă și celelalte segmente ale industriei.

Este aceste diferențe care conduc la nevoile specifice ale segmentului țintă, care sunt slab deservite de către concurenți care desfășoară activități pe scară largă sunt baza pentru alegerea acestei strategii. Aici, ideea principală - concentrarea forțelor pe un segment țintă îngust și capacitatea de a se adapta produsele la nevoile consumatorilor.

O astfel de direcție de dezvoltare a companiei și de a obține un avantaj competitiv pot fi atribuite unor astfel de activități precum concentrarea pe acele zone geografice în care concurentul este slab reprezentat și a avut o cotă de piață mică, un apel la segmentul pe care rivalul neglijează sau nu este în măsură să atingă avantajul competitiv intern sau extern .Situații de exemplu, puteți utiliza una dintre strategiile de concentrare este mai mult decât suficient. Inclusiv în România. Deci, un locuitor al orașului mare sa angajat pentru a oferi șoferi de camion cina (ceea ce faci segment nu îngust al pieței). În fiecare seară, în jurul valorii de zece sau unsprezece ea a venit la șoseaua de centură. Acolo, departe de șoferii de camioane poștale poliția rutieră a oprit pentru o ședere peste noapte scurtă. Deci, acest „antreprenor“ aduce cu el în trăsură îi aștepta la cină: supă fierbinte de casă, cartofi cu cotlete, găluște, de vară - o bere rece în timpul iernii - ceva fierbinte. Driverele sunt întotdeauna de așteptare pentru ei cu mare nerăbdare, dar, pentru că toate au cumparat instantaneu. Și este. în ciuda prețurilor ridicate. Evident, mâncarea a fost într-adevăr foarte gustoase. Când camioanele au venit mult, o femeie a venit cu fiul ei, care conducea un alt camion cu alimente. Și nu a existat nici un caz să-l pentru o jumătate de oră nu este vândut toate merindele lor. De „antreprenor“ pentru seara salvat mai mulți bani decât unele gustare pentru a doua zi!

Ei bine, ceea ce nu au un model de rol? Găsi o gamă largă de cumpărători, să încerce cât mai bine posibil pentru a satisface nevoile lor - și aveți un venit garantat. Și dacă vă conectați la această cunoașterea managementului strategic, este posibil să se încerce și de a dezvolta afacerea.

Și aici e alta, se poate spune chiar, un exemplu unic. babă Semidesyatidvuhletnyaya în satul tramvai de la Kiev vegeteze la pensia mică. Ea a fost de așteptare pentru moartea prin înfometare, atunci când cineva a strigat prin ochii ei au văzut prin fereastra excavator săpat departe. Satul a început să construiască case de țară. Și bunica sa dus să ceară garda pentru protecția materialelor de construcții. În termen de o lună, ea a aflat cine, unde, ce și cum să construiască, cât de mult sunt pământul și care urmează să le vândă. După cum se poate suna amuzant, dar bătrâna a fost proprietarul celei mai recente și complete banca de date. Zece la suta comision pentru nizovannye organo-tranzacții de vânzare sale, au cele mai bune din țară a devenit în mod constant schihsya reface bugetul. Media lunară a fost de 3000 câștigurile bunica de dolari. Și în curând Tatyana bogat și fericit, ea cumpără nepoții cele mai frumoase haine.

Aici aveți un exemplu viu. Omul a descoperit în mod neașteptat o nișă de piață - oameni bogați cu nevoile de informare - predosta-lift-le toate informațiile necesare și a primit un venit mare.

Desigur, „bunica“ de afaceri este puțin probabil să aibă o continuare a duratei ing și necesară în managementul strategic. Cu toate acestea, este important pentru noi, în primul rând însuși faptul că este întotdeauna și peste tot posibil pentru a găsi o nișă de piață neocupat-ing, și anume un anumit grup de oameni care nu sunt mulțumiți cu orice nevoi. Și, prin urmare, condițiile prealabile pentru dezvoltarea și aplicarea concentrației straturilor-nologies (inclusiv pe baza diferentiala-ciation) este! Ne putem gândi doar că este nevoie de un anumit interval de clienți și ceea ce le poate oferi. Și apoi - o mare oportunitate de a utiliza cunoștințele în practică.

Principalul obiectiv - de a învinge concurența și să ia nișă de piață în cazul în care concurența este absent sau neglijabil.

Ca și în alte strategii de afaceri de bază, strategia de focalizare protejează compania de forțele concurențiale, după cum urmează:

- privind concentrația de segment poate concura cu succes cu companiile care operează în diferite segmente;

- competențe specifice și capacitatea firmei de a crea bariere la intrarea pe piață pentru potențialii concurenți și de penetrare a produselor de substituție;

- presiune de la cumpărători și furnizori este redusă din cauza propriei lor refuzul de a face cu alți rivali, mai puțin competente.

Atunci când alegeți o strategie de concentrare ar trebui să țină seama de riscul, care este definit de faptul că sportivii pot găsi o modalitate de a penetra segmentul sau chiar mai îngust ajunge la sub-segmente în segmentul țintă.

În plus, diferența în raport cu prețurile mărfurilor nespecializat de concurenți poate deveni prea mare, iar cu trecerea timpului șterge diferențele cerințele pentru produs specializat și standardul.

situație concurențială. Revizuirea problema obținerii avantajului competitiv durabil ar trebui să fie legată de situații concurențiale specifice. situații posibile care corespund anumitor tipuri de producție, având în vedere importanța și valoarea surselor de avantaj competitiv sunt prezentate în tabelul. 7.3.

Fiecare este descrisă în tabelul situație concurențială specifică necesită o abordare strategică. Astfel, strategiile bazate pe experiența și economiile de scară, sunt aplicabile numai în cazul producției de masă și în industriile în care rentabilitatea este strâns legată de cota de piață.

Pentru situația unei producții fragmentată, caracteristic de servicii, servicii, în multe cazuri, strategia preferată este de a converti în producția de masă sau spetsiali-zată.

Succesul producției de specialitate este determinată în mare măsură de o strategie axată pe proprietățile distinctive ale produsului într-un anumit segment de piață, chiar dacă suma este mică.

În situații de impas industriale, atunci când câteva modalități de a diferenția, avantaje strategice au firme noi, cu o tehnologie mai avansată și mijloace de producție. La companii, cum ar fi costuri mai mici, cum ar fi metalurgia și industria chimică.

Tabelul 7.3 - Matricea situațiilor concurențiale

Surse concurent-picior de pre-proprietate

Importanța avantajului competitiv