Tipuri de ciclurile economice și cauzele lor - studopediya

Natura ciclică a dezvoltării economiei de piață

În această temă va analiza cauzele fluctuațiilor activității economice pe termen scurt, cât și în starea de posibilitatea de a preveni o scădere a producției.1. Tipuri de ciclurile economice și a cauzelor acestora.

2. Ciclul economic și caracteristicile sale.

3. anticiclic de stat regulament.

Orice sistem de piață este supusă fluctuațiilor ciclice, care pot fi exprimate în suișuri și coborâșuri periodice, nu numai în fabricație, ci și în dezvoltarea economiei în ansamblu. Aceste modificări ale condițiilor economice prevăzute la instabilitate macroeconomică și natura ciclică a economiei de piață, caracterizată prin următoarele caracteristici: prezența vibrațiilor, adică schimbarea dinamicii pozitive (creștere) dinamică negativă (recesiune) .. .. Frecvența de oscilație, adică dinamica ondulatorii, exprimată în termeni de vibrații, urmând una după alta; prezența unităților repetitive vibrații - ciclu.

Ciclul economic - o perioadă de timp, în timpul căreia el realizează recesiunea și creșterea activității economice (de afaceri).

Trebuie remarcat. Oscilațiile ciclice, care sunt periodice în natură, trebuie să se facă o distincție de tendința -dolgovremennoy tendințele economice. Această diferență poate fi reprezentată grafic (Figura 27.) În cazul în care fluctuațiile ciclice prezintă o linie solidă ondulatorie și tendința - drepte punctate.

Fig. 27. Calendarul ciclului economic clasic

Economie modernă are mai mult de o mie de tipuri de cicluri. Cel mai comun este clasificarea ciclurilor economice în durată, care este, de obicei, emit trei tipuri de oscilații ciclice:

- cicluri pe termen scurt, periodicitatea 3.5-4;

- intervale de ciclu pe termen mediu de 8-10 ani;

- cicluri pe termen lung de 48-55 ani periodicitate.

Mediu ciclu - un ciclu de R. Clément Juglar, care a dat cea mai mare atenție în studiul instabilității macroeconomice, deoarece nivelarea fluctuațiilor ciclice ale acestor obiective, în principal politica guvernului. Aceste cicluri sunt, de asemenea, alte nume: „ciclu industriale“, „ciclu de afaceri“, „ciclu de afaceri“, „ciclu clasic.“ Prima criză (o criză de supraproducție), ca la începutul ciclului clasic a avut loc în Anglia în 1825 și 1857 cu astfel de crize au devenit mondială. În perioada de dinainte de al doilea război mondial, durata ciclului este de 10-12 ani, dar acum - 8-10 ani. Cauza principală a acestor cicluri, cei mai mulți economiști văd în reînnoirea capitalului fix. Cele mai exacte cicluri de afaceri - fluctuațiile cheltuielilor de investiții, PIB, inflație și șomaj - modelul descrie fluctuațiile ciclice ale economistului francez R. Clément Juglar.

cicluri pe termen lung - lung val Kondratieff. sau cicluri mari de conjuctura, au fost numit în onoarea renumitului economist român ND Kondratiev. El a sugerat că apar crize cele mai devastatoare atunci când același punct de trend descendent maxim de cicluri de undă lungă și pe termen mediu. Exemple de astfel de stare a economiei poate servi drept o criză în 1873 și „Marea Depresiune“ din 1929-1933.Explorarea dezvoltarea țărilor din Europa pentru o perioadă de 100-150 ani, Kondratiev a identificat trei cicluri majore:

Primul ciclu - de la începutul anilor '90. secolul al XVIII-lea. până la mijlocul secolului al XIX-lea.

Doilea ciclu - de la mijlocul secolului al XIX-lea. până la 1890-1896 de ani.

Ciclul 3-a - de la 1896 pana la 1940-1945.

Și în ciclurile lor de Kondratiev individualizata două faze - ascendente și descendente. El a arătat că are loc înainte de o creștere de recuperare faze în domeniul invențiilor tehnice, după care, în etapa de expansiune industrială, introducerea lor într-o producție de masă. El a arătat relația cu NTP de dezvoltare mare ciclu. Cu toate acestea, principalul motiv pentru existența ciclurilor mari Kondratiev explica diferitele termenii de funcționare a diferitelor bunuri economice (bunuri de larg consum, unelte, clădiri), a căror producție este necesară pentru a petrece un timp diferit, în special în scopul de a acumula capital pentru crearea lor.

Astfel, cele mai importante apar cicluri pe baza acumulării de capital pentru crearea de noi infrastructuri. În acest sens, baza materială a „valuri lungi“ este schimbarea structurilor tehnologice.

mod tehnologic - sistemul dominant în modurile de țară pentru a rezolva un anumit tip de probleme tehnologice și dispozitive care implementează aceste metode.

Teoria ciclurilor lungi sau de mare este de o importanță deosebită, deoarece permite pentru a prezice dezvoltarea sistemului de piață este mult mai departe și, prin urmare, crește adaptabilitatea, amortizare șocuri viitoare.

Natura lungimea ciclului și specificitatea fazelor individuale determină o mare influență, care sunt cauzate de două grupe de factori: interni și externi. În consecință, ei disting între teorie exogene și endogene a ciclului de afaceri.

Teoriile exogeni explică ciclul economic prin prezența unor factori externi, de ex., E. Circumstanțele care se află în afara sistemului economic.

Acești factori includ în primul rând:

- dezastre naturale (inundații, cutremure, teoria petelor solare);

- șocuri politice (teoria ciclului politico-economic, guvernul explică suișuri intensifica înainte de alegeri);

- atitudini (starea de spirit pesimist și optimist, din când în când acoperă societatea).

În ciuda prezenței unor factori externi aduce la viață fluctuațiile ciclice, cei mai mulți economiști consideră că ciclurile economice ar trebui să fie legate de evenimente economice specifice, adică, majoritatea economiștilor - .. Susținătorii teoriilor endogene.

Teoriile endogeni explică ciclul economic ca un produs de factori interni inerente sistemului economic în sine.

Acești factori economici interni includ:

- .. Viața fizică a capitalului fix (o dată la 10-12 ani, în secolul al XIX-lea și la fiecare 7-8 ani, în secolul al XX-lea în active fixe este actualizată, ca progresul tehnologic este constantă, prin urmare, într-un termen specificat mijloace fixe sunt fizic și moral învechite și ar trebui să fie înlocuit );

- pentru a activa sau declin al activității de consum;

- politica economică a statului, exprimat în impactul direct și indirect asupra producției, furnizării și consumului.

Încercările de a explica ciclul economic cu doar teoriile exogene sau endogene împiedicat de succes din cauza modificărilor sistemului economic de o asemenea magnitudine nu poate fi cauzată numai de factorii externi sau interni. Prin urmare, majoritatea economiștilor pentru a explica sinteza ciclului economic al celor două, adică factorii externi dau ciclu de viață crește și plumb interior la fluctuațiile de fază segregat. În tseom, toți acești factori pot fi reduse la un motiv de bază.

Cauza principală a ciclurilor economice - o neconcordanță între cererea și ofertei agregate, între cheltuielile totale și producția totală. Prin urmare, natura ciclică a dezvoltării economice poate fi explicată fie printr-o modificare a cererii agregate, a ofertei agregate la joase (creșterea cheltuielilor agregate este să crească, reducerea lor duce la o recesiune); sau modificări ale ofertei agregate la o cerere totală constantă (reducerea ofertei agregate este declinul în economie, creșterea - alpinism).