Tipuri de varsta - studopediya

proprietăți mentale

Toate calitățile mentale ale omului pot fi clasificate în două caracteristici principale: un tribut și caracteristici.

Atributele - aceste proprietăți inerente, fără de care este imposibil să ne imaginăm o persoană, și fără de care nu poate exista (sex, vârstă, temperament, de sănătate și de vorbire.).Gen - o colecție de caracteristici anatomice și fiziologice ale unui organism, care prevede o continuare a speciei și permite să se distingă în cele mai multe organisme caracteristicile de sex masculin și feminin. diferențele de gen: genetice, morfologice, fiziologice, psihice.

- Calendar (pașaport) vârstă - numărul de ani de viață umană de la naștere până în prezent.

- psihologi vârstă psihologice definesc ca un sentiment interior subiectiv de vârsta omului însuși sau ca o estimare subiectivă a vârstei a comportamentului individual al altei persoane. Acesta este adesea numit îmbătrânirea internă. Nu este întotdeauna rezultatul vârstei corespunde datelor de pașaport și starea fizică a organismului. Dar el este baza pentru stabilirea obiectivelor noastre, obiectivele, selectați un stil de viață specific, interese și chiar baza pentru dezvoltarea diferitelor boli psihosomatice. vârstă psihologică (pentru conștiința de sine) - ca un tânăr, adult sau experiențe vechi și se evaluează omul.

Varsta psihologică este strâns legată de conceptul de timp psihologic, și anume modul în care o persoană se evaluează în lumea interioară a vârstei sale. Deci, tinerii (20 până la 40 de ani) se evaluează mai în vârstă decât sunt, și la fel - cealaltă. După 40 de ani, a existat o tendință inversă - oamenii se percep ca mai tineri decât sunt. Și cel mai mare o au, mai mult, și numai vârsta biologică „mai tineri“ retragerilor de pe piață în acest an.

- Biologie (starea corpului). vârsta biologică - gradul de deteriorare a corpului. Se întâmplă că este foarte diferit de calendar în orice direcție. Aceasta depinde de gene, și stilul de viață.

Psihologie stabilește că o persoană devine un adult, după 25 de ani (înțelegerea deplină a responsabilității pentru viața lor, pentru deciziile lor, pentru acțiunile lor).

Distinge astfel de perioade de un adult:

- maturitate medie (35-45 ani) - căutarea unui răspuns la întrebarea de bază: ce este viața? Ce vis? Ce sa realizat? Reevaluarea obiectivelor și realizărilor, mijlocul crizei de viață - conștientizarea faptului că nu totul este pus în aplicare, nu au fost atinse obiectivele, etc;.

- maturitate târzie (45-60 ani) - o reînnoire profundă a individului, există o concentrare de interes pentru tine, nu este auto-îngrijire excesivă;

- 50-60 ani - există o înaltă performanță, prezența unui al doilea vârf al creativității;

- vârstă înaintată (60-70 ani);

- supraviețuitor (după 90 de ani).

Temperament - o trăsătură care determină personalitatea noastră.

Dacă te uiți la oameni, puteți vedea că acestea diferă unul de altul prin comportamentul lor: arata diferit sentimentele lor, răspund în mod diferit la stimuli ai mediului. Aceste caracteristici se manifestă în activitățile intelectuale și practice. În unele dintre activitățile de tipul de temperament (coleric, sangvinic, flegmatic, melancolic) poate depinde nu numai de progres, dar, de asemenea, rezultatul final.

În condiții normale, temperamentul este o manifestare numai în particularitățile stilului individual. În situații extreme, impactul temperament asupra eficienței vieții este semnificativ îmbunătățită, comportamente învățate anterior sunt ineficiente și necesită mobilizarea suplimentară a organismului de a face față cu influențe neașteptate sau puternice - iritante.

Pentru a determina tipul de temperament, este recomandabil să se utilizeze aceste formule:- profesioniști - voioșia, entuziasm, sensibilitate, prietenie;

- contra - tendința de a trufiei, distragere a atenției, frivolitate și superficialitate, aroganță, nesiguranță, tendința de a promite și nu îndeplinesc, necesită o monitorizare constantă.

2) „odihnă“, deoarece coleric este:

- Pro - energie, entuziasm, pasiune, agilitate, să se concentreze;

- minusuri - temperament scurt, agresivitate, nezderzhannost, intoleranța, conflict, capacitatea de a direcționa activitatea lor la colectiv și să-l degradeze din interior.

3) „Nu te grăbi“, deoarece pentru flegmatic se caracterizează prin:

- plusuri - rezistență, stabilitate, activitate, toleranță, temper fiabilitate;

- contra - letargie, indiferență „piele groasă“, uscat, intoleranță la locul de muncă în modul lipsei de timp, nu poate fi personalizat, acesta calculează doar timpul și face cazul în ritmul său.

- avantaje - sensibilitate ridicată, blândețe, umanitate, bunăvoință, capacitatea de a empatiza;

- Contra - capacitate redusă de muncă, suspiciune, vulnerabilitate, izolare, rușine; nu poate țipa prea mult de presă, pentru a oferi orientări clare și rigide, deoarece este extrem de sensibil la intonația și foarte vulnerabile.

La organizarea cuplurilor de lucru consideră că lucrul cel mai eficient în perechi: coleric, sangvinic; sangvină, melancolic; melancolic, flegmatic.

Tipul de temperament depinde de modul în care persoana își dă seama acțiunile sale. Temperament arătat în caracteristicile proceselor mentale afectează viteza de redare și puterea de memorie, mobilitatea, rezistența la operații mentale și comutarea atenției, etc. Pe baza temperamentului în om format său caracteristici, de calitate, și în multe feluri - viață.

Caracteristici - proprietăți pe rezistente și comportamente care se manifestă în mod constant și repetate în diferite situații (d, inteligenta, perseverenta, curaj, sensibilitate, autonomie, etc.). Ele au un efect semnificativ asupra activității vitale a omului și siguranța lui.

Inteligenta (sens, minte, rațiune), într-un sens general, este un capacități mentale. Esența inteligenței se reduce la capacitatea unei persoane de a distinge trăsăturile esențiale ale situației și să își adapteze comportamentul lor, și anume, capacitatea de a naviga în condiții care au dezvoltat și le-au aplicat pentru a acționa.

Cele mai importante caracteristici ale inteligenței sunt: ​​adâncimea, criticalitatea, flexibilitate, lățimea de spirit, viteza, originalitate, curiozitate.

activitatea umană în general, precum și orice activitate, în special, sunt imposibile fără responsabilitatea subiectului său.

Responsabilitatea - un concept care reflectă obiectiv, natura istorică concretă a relației dintre individ, comunitate și societate în ceea ce privește conștient desemnați de revendicări reciproce. Responsabilitatea determină relația omului cu responsabilitățile și consecințele comportamentului lor.

Caracteristicile de bază ale unei anumite persoane poate fi determinată prin teste. Pentru subiecții de sex masculin astfel de caracteristici sunt caracteristice: gravitatea, realismul, persistența, responsabilitatea, dorința de bază de a crește și de schimbare, comportament înalt de auto-control, o formalitate în contact.

Pentru femei - caldura, flexibilitate, auto-control redus al comportamentului, interesul de a participa la afacerile publice, nivelul scăzut de încredere în sine, bunătate.

Cunoașterea propriilor trăsături - este un mod nu numai pentru funcționarea și pericolele eficiente și pentru a evita sau a reduce impactul acestora asupra organismului uman pentru a menține sănătatea.

Caracter - aceasta este o trăsături de personalitate stabile, care sunt formate și manifestate în activitățile sale, de comunicare și determină comportamente tipice pentru ei. Caracterul este o combinație de anumite trăsături de personalitate. Există mai multe abordări pentru clasificarea naturii umane, dar suntem interesați în clasificarea în ceea ce privește anumite aspecte ale lucrării: la locul de muncă; altor persoane, comunitate și societate; pentru el însuși; la lucruri.

Deci, lanțul de acțiuni (de comportament) și obiceiurile formează caracterul, și că, la rândul său, determină eficacitatea și eficiența vieții și a siguranței umane.

Toate ființele vii este inerentă în sistemul de primul semnal - reacția la stimularea simțurilor (atingere, miros, gust, vedere, auz). Numai omul are al doilea sistem de semnalizare. cum ar fi răspunsul la cuvinte, fraze, se simte, vede sau spune.

Nivelurile de dezvoltare a sistemului nervos determină tipurile de comportament uman. Omul are astfel de comportamente. instinct, obicei, comportament conștient.

Comportamentul instinctivă - este acțiuni, fapte care sunt moștenite formă de „sarіens Homo“. La acest nivel, se concentrează toate informațiile acumulate în cursul evoluției umane. Acțiuni cunoscute și acte ale comportamentului uman instinctiv aparțin celor care sunt legate de auto-conservare, procreare, etc.

Obiceiurile de comportament - sunt acțiuni care sunt dezvoltate și utilizate în timpul antrenamentului la automatism sau prin încercare și eroare, sau de formare. Ca urmare, o persoană care dezvoltă obiceiul, el a format obiceiul și sub controlul conștiinței (antrenament) și fără ea (încercare și eroare).

comportamentul conștient - cel mai înalt nivel de reprezentare mentală a realității și a interacțiunii umane cu mediul care caracterizează activitatea sa spirituală în condiții istorice specifice.

Cunoscând mentalitatea persoanei, puteți găsi o modalitate de a îmbunătăți siguranța vieții sale.