Siguranța radiațiilor - studopediya

Siguranța la radiații a populației - starea generațiilor prezente și viitoare de efectele nocive ale radiațiilor ionizante. NRBU-97 este un document public major, care stabilește sistemul de reglementări radiații-igienice pentru nivelurile admise de expunere pentru individ și pentru societate în ansamblu.Documentul de stat de bază de stabilire a unui sistem de reglementări radiații-igienice oferă acceptate niveluri de expunere, atât pentru individ și populația în ansamblu, sunt „Normele de siguranță împotriva radiațiilor a Ucrainei“ NRBU-97, care sunt obligatorii pentru toate persoanele juridice și persoanele fizice care desfășoară activități practice cu surse de radiații ionizante. Monitorizarea punerii în aplicare a acestor standarde revine autorităților sanitare și Epidemiologic de Stat al Ministerului Sănătății, Ministerului Mediului și securitatea nucleară a Ucrainei. Responsabilitatea pentru punerea în aplicare NRBU-97 sunt persoane juridice și fizice, indiferent de tipul, forma de proprietate, subordonare. Ele produc, prelucrează, depozitează, transportul, dispune de surse de radiații ionizante. Persoanele care au încălcat regulile, regulamentele și alte acte normative care au reglementat NRBU-97, poartă răspunderea în conformitate cu legislația ucraineană.

Siguranța radiațiilor, protecția împotriva radiațiilor, în ceea ce privește activitatea practică, este construit folosind următoarele principii de bază:

- Orice activitate practică, care este însoțită de o expunere de oameni, nu trebuie să fie efectuată, dacă este cazul, nu aduce o expunere mai mare bun la persoane sau a societății în ansamblu, în comparație cu daunele pe care le creează (principiul justificare);

- Făcut toate expunerea semnificativă a practicilor care nu trebuie să depășească limitele stabilite de doze (care nu depășește principiul);

Grupul 2 include nivelurile recomandate, care sunt concepute pentru a limita expunerea umană din surse medicale.Al treilea grup include evaluarea impactului reglementărilor în ceea ce privește accidentele de radiații.

Grupa 4 include evaluarea impactului reglementărilor dozelor de radiații din surse de om crescute,

NRBU-97 reprezintă sistemul, punerea în aplicare a care, în diferite sectoare ale economiei va asigura protecția împotriva radiațiilor a populației din Ucraina.

Atunci când se lucrează cu surse de radiații ionizante, este necesar să se respecte următoarele măsuri de siguranță:

screening-ul surselor de ionizare, și locuri de muncă; modul rațional de muncă și de odihnă; organizarea rațională a locurilor de muncă; ventilație spațiu; conformitatea cu reglementările și normele de securitate radiații;

monitorizarea radiațiilor continuă a nivelului de contaminare radioactivă a obiectelor; să monitorizeze punerea în aplicare a personalului de siguranță radiații; formare anuală și certificarea lucrătorilor pentru a se conforma cu normele de securitate radiologică a proceselor tehnologice;

Ris.2.6.3. Principalii parametri ai siguranța radiațiilor din Ucraina.

dezvoltarea măsurilor de prevenire a accidentelor;

dezvoltarea de măsuri pentru eliminarea accidentelor și a impactului negativ;

examinările medicale permanente ale personalului din cadrul Ministerului Sănătății posibil;

utilizarea echipamentului individual de protecție (EIP).

PPE este împărțit în:

- costume de izolare (pneumatice și costum de scufundări);

- îmbrăcăminte specială (salopete, jachete, șorțuri, etc.);

- încălțăminte speciala (pantofi, cizme);

- protecție a ochilor (ochelari);

- protecție respiratorie (izolante și filtrare respiratoare, măști de gaze);

- echipament de protecție specială (controlere, limitatoare, elemente de acționare).

O măsură eficientă de protecție împotriva radiațiilor este utilizarea de control de la distanță.

Acest raport poate fi utilizat în zonele afectate pentru a evalua conținutul radionuclizilor în recolta viitoare și să ia măsurile de siguranță atunci când asigurarea populației cu alimente necesare.

Mai mult de stronțiu-90 conține toate cerealele, tuberculii, rădăcinoase (sfeclă, morcov), leguminoase (mazăre, soia).

Izotopii mediu timp (cesiu-144, ruteniu-106, prometiu-147), la trecerea de la sol gramineelor ​​plante concentrate (99%) în sistemul de rădăcină, și, practic, nu se acumulează în plante rădăcină comestibile.

plutoniu toxic, practic, nu curge în instalație, dar particulele de praf (particule fine) pot fi fixate pe ciuperci.

Cel al tuturor radionuclizilor se acumulează în fructe de pomi fructiferi, arbuști fructiferi (zmeură, coacăze, agrișe).

Prin urmare, din punctul de vedere al siguranței vieții umane, este necesar să se cunoască nu numai sursele de radiații, normele lor, dar și condițiile de mobilitate și de depozitare biologice. Pentru a reduce aportul de radionuclizi cu alimente, apă, trebuie de asemenea monitorizate continuu.