Tipuri de cuplaje - studopediya

Cunoaște scopul, construirea principalelor tipuri de cuplaje, ambreiaje și evaluarea aplicării acestora; principiul de selecție a cuplajelor standard și standardizate și procedura de verificare a rezistenței elementelor principale.Principalele funcții ale îmbinărilor - racordarea arborilor și de transmitere a momentului cuplu th. Conectarea mașini de arbori și operează ambreiaj ing o serie de funcții suplimentare: compensarea distorsiunilor și compensare arbori vibrații SOFT-chayut și tensiunilor dinamice când q.s. asigură-gența începe netede și se oprește, pentru a preveni piese de mașini de supraîncărcare și schimbări de direcție.

Ambreiaje sunt împărțite în

• Constantele (surd compensator elastic);

Tipuri de cuplaje - studopediya
Autoadministrați (automat) de cuplu (siguranțe-țional) în direcția de conducere (depășirea limitei de credit) la (centrifugal) viteza.

1. necompensate (surde) cuplajele Hard nu permit arborele Conn-nenie offset sau role denaturate.

cuplaje cu manșon (Fig. 15.1, a) necesită alinierea arborelui. Cuplajele sunt realizate cu ace și keyway. Ambreiaje sunt ușor de izgo-tovlenii, ieftin, dar instalarea (asamblare) este legată de necesitatea mișcărilor axiale mari ale arborelui. Cuplajele nu permit aterizarea de dispozitive de ridicare cu interferențe, nu asigură rigiditatea arborelui.

manșon Flanged (Fig. 15.1, B), cele mai comune, ele trebuie să asigure perpendicularitatea capătul suprafețelor A al arborelui.

2. Rosturile de dilatare Hard permit conectarea arborilor cu o ușoară deplasare a axelor.

Un grup special de ambreiaj-balama lat. permițând nealiniere semnificativă a arborilor

Cuplaj angrenaj Răspândită (Fig. 15.1 in). Suprafața exterioară a bucșelor de cuplare dinți sferice, dinții au un profil evolventă. Datorită numărului mare de dinți ambreiaj sunt durere Shui capacitate și o fiabilitate care poartă. Cuplajele permit deplasarea axului în direcția axială de 8 mm, radial - până la 0,6 mm, re-Braid - 1 0 30“. Cuplajele dințate utilizate într-o gamă largă de viteze de rotație și momente, acestea sunt compacte și manufacturable. Principalele dezavantaje - alunecare dinți și uzură; Lubrifierea dinți second-hand.3. Rosturile de dilatare elastice înmuia trepidațiilor și lovituri, pre-VAI prin arbori de legătură, protejează împotriva vibrațiilor și cineva compensează tot felul de distorsiuni arbori. Cuplajele conțin membri nemetalliche-parametru elastice (cauciuc) sau metal - resort plăci Chum PAS.

Vtulonno de cuplare-paltsevaya elastic (MUVP) (Fig. 15,1 g) constând din două jumătăți de cuplare, conectat printr-un știft pentru a pune pe ea bucșe de cauciuc Vym. Cuplarea este un design simplu, compact și o greutate redusă, purtând inel de cauciuc ușor de înlocuit. Cuplajele permit deplasări axiale de până la 5 mm, deplasarea radială - 0.6 mm, nealinierea - până la 1 °.

4. Cuplajele controlate de cuplare sunt utilizate pentru conectarea și rassoedi neniya-ax rotativ sau staționar. Ambreiaje sunt împărțite în cuplaje profilate de închidere (cu came și aparatajul) și frecare țional. Cuplarea cu închiderea profilului este utilizat pentru transferul de cunoștințe, momente considerabil, cu excepția cazului în care doriți să buna-Conn neniya.

Pentru conectarea și deconectarea lină a puțurilor utilizate manșon freak izolatoare (Figura 15.1, etc. -. F). ambreiaje de lucru bazate pe crearea de forțe de frecare între elementele de cuplare. Forța de frecare poate fi reglată prin variația forței de comprimare a suprafețelor de frecare. Controlul ambreiajului poate fi NYM mecanică, hidraulică și electromagnetic. Forma suprafețelor de frecare ale ambreiajului sunt împărțite într-o discotecă-înalt, conic și cilindric. Distinge ambreiaj uscat și funcționare ambreiaj cu un lubrifiant.

În timpul pornirii ambreiajului se produce frecarea de legare proskal și accelerare a arborelui antrenat este lin. Ambreiajul este reglat pentru a transmite cuplul maxim pentru a fixa elementele mașinii.

Pentru a reduce dimensiunile totale ale bucșei MULTIPLE funcționează cu frecare suprafețe kimi - ambreiaj multidisc (a se vedea figura 15.1, D..). Toate plăcile de ambreiaj trebuie să fie paralele, plate și coaxiale, astfel încât toate discurile instalate pe una dintre jumătățile de cuplare - nevoia de arbore concentricitate absolut.

Avantajele ambreiaj conic (vezi. Fig. 15.1 g) sunt mici de comutare de putere, rastseplyaemost bun și simplitatea designului. Principalele dezavantaje - dimensiuni mari și forțe axiale neuravnove-shennye transmise la arbori.

Airclutch cilindric (vezi. Fig. 15.1 g) se creează forțele axiale pe arbore, se permite deplasarea axială, mo-ment poate fi ușor ajustat.

Principalele dezavantaje ale acestor cuplaje - un cost semnificativ cilindru-colici noi și instabilitatea din cauciuc la ulei.

5. Cuplajul cuplaje autonome sunt proiectate pentru cuplare și decuplare a arborelui atunci când schimbați modul de setare.

Pentru a aplica acest cuplaj peste mal (freewheel), eliberați-punct de fierbere într-o singură direcție, cuplajul centrifugal pentru conectarea și deconectarea depunerilor de arbori la o anumită frecvență Vera-scheniya și siguranță cuplaje. Mecanismul de comutare este rata de re-foc.

Conform principiului cuplajelor de siguranță sunt împărțite în

· Cu elementul de rupere.

Prin proiectare, cuplare camă-PRU zhinno și frecare controlată ambreiaj.