Forme de organizare a producției - studopediya

Procesul de producție presupune prezența obligatorie a nu numai mijloacele de muncă și a obiectelor de muncă, dar, de asemenea, anumite relații între ele. Numai în acest caz, ele sunt într-un set complex în mișcare ca o unitate de producție. Baza științifică pentru formarea relației de elemente ale procesului de producție constituie o formă de organizare a producției. specializare, cooperare, concentrare, combinare.Specializarea - această formă de diviziune socială a muncii duce la izolarea și separarea industriilor, întreprinderilor și diviziunile lor, care produc anumite produse și, prin urmare, variază în procesele de producție și a personalului. Specializarea într-o eficiență economică mult mai generală, contribuie la utilizarea activelor mai mare, reducerea costurilor și îmbunătățirea calității produselor, mecanizarea și automatizarea proceselor de producție.

Specializarea în cadrul întreprinderii - este o specialitate magazine, servicii, site-uri și locurile de muncă, mijloace de unități structurale separate pentru a produce anumite tipuri de produse finite și părți ale acestora, sau să efectueze anumite etape ale procesului. În funcție de procesul de producție specific de fabricare a specializării produsului se poate manifesta în mai multe forme:

a) Procedeul (ulei vegetal și workover instalație de gaz rig-shop, sonde de explorare);

b) specializarea subiect se caracterizează printr-o serie limitată de lucrări de fixare, articole în unități speciale (atelier de automatizare de producție, închiriere și atelier de reparații și turbodrills conducte);

c) specializarea vedere explodată are loc atunci când unitatea este fixată pentru fabricarea unui grup tehnologic și piese sau de lucru similare structural (repararea țeavă segment și repararea turbodrills porțiune din rulare tuburi și reparații magazin turbodrills), laboratoare de cercetare;

g) specializarea funcțională implică selectarea principale și auxiliare facilități în unități de producție independente.Cooperare. Dezvoltarea de specializare înseamnă limitarea funcțiilor de producție ale fiecărei unități de producție, în timp ce creșterea producției de produse similare. Este necesar să se extindă relațiile de producție departamente -kooperirovanie.

Odată cu aprofundarea specializării producției de produse finite este posibilă numai cu cooperarea de producție.

Concentrarea - concentrația maximă a producției de orice produs în unități de producție de mari dimensiuni, în întreprinderile mari.

Întreprinderile mari au un mare potențial pentru îmbunătățirea echipamentelor, tehnologiei și organizarea producției și creșterea pe această bază, volumul de creștere a producției și a productivității. Pe de altă parte, crearea de întreprinderi excesiv de mari:

- Este nevoie de costuri semnificative de capital și de timp;

- complică gestionarea producției;

- crește volumul transportului pe distanțe lungi cât produsele finite și materii prime.

Perioada de amortizare a întreprinderilor pe scară largă sunt, de obicei mari.

concentrația de producție nu trebuie să depășească nivelul optim. Atunci când fundamentarea dimensiunea optimă a activității sunt luate în considerare:

- factorii economici și politici;

- industrii particulare;

- nivelul de tehnologie și tehnologia de producție.

Industria petrolului și a gazelor depinde de condițiile naturale. Plasarea si marimea depozitelor de petrol și gaze restricționează frontul de concentrare capacitatea de forare și producția de petrol și gaze.

Combinând de producție este de a reuni diferite sectoare (sub-sectoare), activități industriale într-o societate sau un grup de societăți afiliate. combinație tipică de semne:

- proces tehnologic unitate de producție integrează;

- prezența unei singure economii integrează de producție;

Combinația poate fi bazată pe utilizarea integrată a materiilor prime, utilizarea deșeurilor, elemente succesive de etape de prelucrare a muncii. Combinația este inevitabil însoțită de extinderea producției, concentrația acesteia.

În industria petrolului se combină beneficiile sunt utilizate în procesul de prelucrare de petrol și gaze. prelucrare complexă a petrolului și gazelor produce o gamă largă de combustibili, lubrifianți și petrochimice.

Posibilitatea de a combina producția de explorare geologică, forare și petrol și gaze, practic nici unul. Numai în întreprinderile de extracție a gazelor din industria de gaze nu doar extrage și vinde gaze naturale, dar, de asemenea, produc sulf, heliu, etc. Combinația de producție de petrol este exprimat în utilizarea gazului asociat.

Eficiența economică a oricărei forme de organizare a producției este determinată prin compararea statelor individuale, adică de exemplu, nivelul actual de specializare și adâncimea nivelului de expertiză la o anumită întreprindere. Eficiența Meter sunt, de obicei, costurile de fabricație specifice pe unitatea de producție.